Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oamenii de știință au descoperit de ce bărbații se infectează mai des de COVID-19

© REUTERS / Remo CasilliЛюди в масках в Риме после этапного завершения карантина в Италии
Люди в масках в Риме после этапного завершения карантина в Италии  - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință au publicat recent un studiu datele căruia explică de ce bărbații sunt supuși unui risc mai mare de infectare cu COVID-19 decât femeile.

CHIȘINĂU, 11 mai - Sputnik. În comparație cu femeile, bărbații au un risc mai mare de a se infecta cu COVID-19 din cauza concentrației mai mari de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) în sângele lor, datorită interacțiunii cu care coronavirusurile pătrund în celulă, relatează Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) cu referire la datele unui studiu nou, informează RIA Novosti.

"ACE2 este un receptor de pe suprafața celulelor. Acesta interacționează cu coronavirusul și îi permite să pătrundă și să infecteze celulele sănătoase... Există o concentrație mare de ACE2 în plămâni, deci aceste enzime se consideră că joacă un rol crucial în evoluția bolilor pulmonare asociate cu COVID-19”, explică doctorul Adrian Voors, director de cercetare, profesor de cardiologie la Universitatea din Groningen Medical Center (UMCG).

Un grup de oameni de știință a măsurat concentrația de ACE2 în probele de sânge prelevate de la peste 3,5 mii de pacienți cu insuficiență cardiacă din 11 țări europene. S-a dovedit că la bărbați concentrația de ACE2 era mai mare decât la femei.

Studiul a fost început înainte de începerea pandemiei coronavirusului și nu a inclus pacienți cu COVID-19. Cu toate acestea, când rezultatele altor studii au arătat că ACE2 este asociat cu intrarea noului coronavirus în celule, Voors și echipa sa au observat că acest lucru rezonează cu munca lor.

Shopping - Sputnik Moldova
Societate
Studiu: Cum ne va schimba viața pandemia de COVID-19

”Când am descoperit că unul dintre cei mai importanți bio-indicatori, ACE2, a fost mult mai mare la bărbați decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru ar putea explica de ce bărbații riscă mai mult să moară din cauza COVID-19 decât femeile”, a declarat unul dintre autorii studiului Dr. Isaia Sama de la UMCG.

După cum menționează cei de la Societatea de Cardiologie, ACE2 nu se găsește numai în plămâni, ci și în inimă, rinichi și țesuturi care acoperă vasele de sânge, se observă un nivel deosebit de ridicat în testicule. Cercetătorii sugerează că ultimul factor poate explica parțial concentrațiile mai mari de ACE2 la bărbați și, de aceea, sexul mai puternic este mai vulnerabil la COVID-19.

Studiul publicat luni în European Heart Journal a mai constatat că pacienții cu insuficiență cardiacă care iau medicamente care vizează sistemul renină-angiotensină-aldosteron (RAAS, sistemul hormonal care reglează tensiunea arterială și volumul de sânge în organism - Ed.), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sau blocanților receptorilor de angiotensină (ARB), nu au avut concentrații mai mari de ACE2 în sânge.

Alexei Ceban - Sputnik Moldova
Studiu: Bolnavii decedați de COVID-19 au avut cel puțin o boală cronică

După cum se anunțase anterior, unele studii au arătat că inhibitorii ACE sau ARB-urilor utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot crește concentrațiile plasmatice ale ACE2, presupunând creșterea riscului de infecție și deces cauzate de COVID-19 pentru pacienții cu boli cardiovasculare care iau aceste medicamente.

După cum a menționat Voors, din datele cercetării nu rezultă că pacienții cu COVID-19 ar trebui să înceteze să folosească medicamente anti-hipertensiune. Cu toate acestea, ESC adaugă că studiul nu poate oferi dovezi concludente pentru acțiunea blocantelor RAAS la pacienții cu noul tip de coronavirus, deoarece au fost implicați doar pacienții cu insuficiență cardiacă fără COVID-19.

"La două grupuri independente de pacienți cu insuficiență cardiacă, concentrațiile plasmatice de ACE2 au fost mai mari la bărbați decât la femei, dar nici utilizarea unui inhibitor ACE și nici ARB nu a fost asociată cu concentrații plasmatice mai mari de ACE2. Aceste date pot explica o infecțiozitate și mortalitate mai marie din cauza COVID-19 la bărbați, dar nu confirmă rapoartele anterioare conform cărora inhibitorii ACE sau ARB-urile cresc vulnerabilitatea la COVID-19 din cauza concentrației plasmatice crescute de ACE2”, potrivit datelor studiului.

Офис - Sputnik Moldova
Societate
Studiu: Iată care vor fi cele mai afectate joburi după pandemie

La 11 martie, OMS a declarat focarul de COVID-19 drept pandemie. Conform celor mai recente date de la Universitatea Americană din John Hopkins, numărul celor infectați cu coronavirus în lume este aproape de 3,9 milioane de oameni. Dintre acestea, aproape 274 de mii au decedat.

Datele actuale cu privire la situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0