Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studiu: Cum ne va schimba viața pandemia de COVID-19

© Sputnik / Rodion ProcaShopping
Shopping - Sputnik Moldova
Abonare
Unele deprinderi pe care le-am dobândit pe timp de pandemia s-ar putea să le păstrăm și după ce coronavirusul va pleca din viața noastră.

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Epidemia de coronavirus ne-a afectat pe toți, iar consecințele ar putea lăsa amprente în viața fiecăruia. Specialiștii internaționali și cei de la Magenta Consulting au făcut unele preziceri în ceea ce privește urmările pandemiei de COVID-19 și cum ar putea să ne influențeze viața pentru totdeauna.

Magenta Consulting a realizat un focus grup online, pentru a afla de la locuitorii Capitalei cum se descurcă pe timp de pandemie și dacă se regăsesc în tendințele globale.

Munca la distanță

Participanții la focus grup au declarat că multe companii ar putea prelua practica de a munci de acasă pentru a economisi din spațiul de chirie, dar și pentru a oferi angajaților flexibilitate. La fel, aceștia au spus că astfel ar putea angaja mai multe mame cu copii care stau acasă sau persoane cu dizabilități.

Însă oamenii au enumerat și mai multe dezavantaje ale muncii realizate în fotoliul din propriul domiciliu. Aceștia au spus că au probleme de concentrare asupra activităților, lipsa lucrului în echipă și motivație scăzută.

Cumpărături online

Moldovenii nu sunt obișnuiți să cumpere produse prin intermediul platformelor online. Acest lucru îl confirmă un studiu din 2019, care arată că doar 20 la sută dintre conaționalii noștri preferă să facă cumpărăturile online. De menționat este că produsele procurate sunt nealimentare. 

Punctul de trecere a hotarului Leușeni pe timp de pandemie  - Sputnik Moldova
Societate
Ce se întâmplă la hotare pe timp de pandemie: fluxul de persoane în 24 de ore - Video

Pe timp de pandemie observăm că lucrurile ar putea să se schimbe în ceea ce privește cumpărarea alimentelor prin intermediul internetului. Oamenii, de nevoie, testează livrarea la domiciliu a produselor alimentare. Această tendință ar putea să se mențină și după pandemie, în condițiile în care îți economisește timpul și ai tot ceea ce îți dorești la ușă ta.

Multe companii locale s-au adaptat și oferă posibilitatea de a comanda online, cu livrare rapidă, achitare cash sau cu card. Considerăm că după pandemie această tendință va continua și va crește numărul de companii care își vor vinde produsele exclusiv online, mai ales în domeniul produselor de primă necesitate.

Participanții focus grupului totuși merg totuși la magazin, dar o fac odată sau de două ori pe săptămână sau chiar mai rar.

Timp petrecut cu familia

Timpul petrecut cu familia pe timp de pandemie ar putea fi în folosul cuplului sau invers.

Экзамен - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Educației: Ultimele informații despre susținerea Bacalaureatului
Situațiile diferă de la caz la caz. În timp ce unii savurează timpul petrecut alături de cei dragi, în multe țări violența în familie a crescut considerabil.

Cert este că legăturile familiale sunt supuse unor încercări de rezistență. Participanții focus grupului care au copii se confruntă cu cele mai mari probleme.

Copiii nu merg la școală sau la grădiniță și se plictisesc stând doar în casă. Părinții, pe lângă joburile pe care trebuie să le facă bine de acasă, sunt nevoiți să depună efort pentru a le explica celor mici de ce nu au voie să iasă din casă, să le găsească ocupații, să-i ajute la teme.

Siguranța financiară

Siguranța financiară creează cea mai mare anxietate. Din cauza pierderii serviciului, a șomajului tehnic sau, pur și simplu, a întârzierii salariului, mulți oameni s-au trezit fără economii, dar cu credite și alte cheltuieli care trebuiesc acoperite lunar.

Aproape toți participații la studiu au afirmat că trăiesc doar din salariu. Majoritatea au economii pentru încă o lună, iar câțiva au menționat că au îndeajuns doar pentru câteva luni.

Potrivit celor de la Magenta, consumerismul va scădea atât pe timp de pandemie, cât și după. Oamenilor le va fi frică să mai rămână fără economii și să cheltuiască pe lucruri care nu sunt neapărat de primă necesitate. Mulți, nici după pandemie, nu vor pleca în vacanțe, pentru că banii pentru vacanță sau au fost folosiți pentru situația creată, sau vor fi puși la economii.

Sistemul medical

Potrivit Magenta Consulting, cel mai mare prejudiciu îl are sistemul medical care este total nepregătit pentru o astfel de situație. Cele mai mari reforme ar trebui realizate aici pentru a evita ulterioare situații de criză.

Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Societate
Premieră: Cum vor fi susținute tezele de licență pe timp de pandemie

Mai mult decât atât, inovațiile sunt necesare pentru a crea tehnologii de testări în masă, vaccinuri, aplicații de colectare a datelor cu referire la sănătatea populației, tracking, dar și de a dezvolta mai mult utilizarea telemedicinii, cu aplicații și tehnologii create special pentru acest domeniu. 

Din punctul de vedere al sistemului medical, cei care au fost chestionați cred că se vor produce schimbări și speră că pandemia va influența sistemul medical, ca acesta să fie pregătit suficient pentru a exclude lipsa echipamentului medical și al celui de protecție.

Persoanele care au participat la focus grup sunt: angajați de birou care s-au autoizolat în casă; locuitori ai Capitalei cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani; 43% femei și 57% bărbați; vorbitori de limba română; 2/3 persoane care au în familie copii sub 16 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0