De ce Germania s-a pronunțat împotriva revizionismului est-european

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaHeiko Maas
Heiko Maas - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a criticat tentativele statelor din estul Europei de a rescrie istoria celui De-Al Doilea Mondial. Ce se ascunde în spatele acestei schimbări de atitudine?

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, și-a criticat în termeni duri colegii din estul Europei care rescriu istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, gestul a fost făcut nu din cauza dragostei pentru istorie sau pentru Rusia – Berlinul are temeri că a crescut niște eurosceptici agresivi, consideră Ghevorg Mirzaian, docent la departamentul Politologie al Universității de Finanțe a Rusiei.

Așa să ne ajute Berlinul

În ajunul aniversării a 75-a de la Victoria asupra celui mai mare rău din istoria civilizație,i s-au activizat diverși revizioniști est-europeni. Acei care nu vor să recunoască responsabilitatea propriilor elite în declanșarea războiului sau care se consideră urmași ideologici ai naziștilor înfrânți și își propun să rescrie istoria.

Voițehovici Vladimir și Sirovina Mirko Sava, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial - Sputnik Moldova
Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial

Activiștii din Polonia (țară a cărei cârdășie cu Hitler și a cărei rusofobie a devenit unul dintre motivele dezlănțuirii războiului) afirmă că URSS nu este o victimă, ci un inițiator al celui de-al Doilea Război Mondial. Intelectualii din Țările Baltice se plâng că statele lor au fost ocupate de diabolica Uniune Sovietică. Și împreună cu naționaliștii ucraineni îi glorifică pe aliații lui Hitler – batalioanele punitive SS care ardeau satele cu tot cu oameni.

Urmașii învingătorilor (inclusiv din acele state unde revizionismul antisovietic și glorificarea naziștilor a devenit o ideologie oficială) privesc spre toată această nebunie cu indignare și, într-o anumită măsură, cu o conștientizare a unei neputințe în privința convingerii și sancționării acestor activiști.

Însă ajutorul a venit de acolo de unde nici nu s-au așteptat – chiar din Germania. Ministrul Afacerilor Externe, Heiko Maas, a scris (în cooperare cu faimosul istoric german Andreas Wirsching) un articol în ziarul „Der Spiegel”, dedicat atitudinii țării lui față de trecutul nazist. Pe lângă exprimarea unor regrete tradiționale ale conducerii Germaniei pentru crimele comise de naziști, Heiko Maas a comentat și tentativele partenerilor est-europeni de a revizui istoria.

“Tentativele de a rescrie istoria într-un mod atât de rușinos, așa cum a avut loc în ultimele câteva luni, necesită din partea noastră niște explicații – care, de altfel, sunt de prisos, din cauza faptelor istorice invariabile. Germania a declanșat de una singură cel de-al Doilea Război Mondial prin invadarea Poloniei. Doar Germania este responsabilă pentru Holocaust. Oricine ar provoca îndoieli în această privință, încercând să-i desemneze pe alții pentru rolul de criminal, este nedrept față de victime, exploatează istoria și divizează Europa”, a declarat clar Maas. – “Trecutul german arată pericolul revizionismului, care substituie gândirea rațională cu niște mituri naționale”.

Ministrul a îndemnat să se renunțe la orice răstălmăcire a istoriei, precum și să fie prevenite “orice tentative de a transforma victimele în criminali și victimele invaziilor în agresori” .

Dieta a fost una greșită?

De ce este legat acest acces de sinceritate, îndeosebi după ce mulți deputați germani au votat disciplinat pentru rezoluția Parlamentului European prin care vina pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial este pusă în același timp pe seama Germaniei și URSS? Parțial, articolul reflectă viziunea personală a lui Maas – o persoană cu viziuni de stânga, socialist și catolic. În același timp, prin tezele sale ministrul subliniază interesele naționale ale Germaniei, în care nu se regăsește revizionismul est-european și tot ce reiese din acesta.

Подготовка к международным соревнованиям Танковый биатлон-2018 - Sputnik Moldova
Povestea inelului unui artilerist german

Pentru Germania, condamnarea trecutului nazist reprezintă nu doar o autobiciuire, ci și una din temeliile concepției Uniunii Europene.

“Susținerea noastră pentru ideea unei Europe puternice și unite, a drepturilor omului ca formă universală a demnității umane, bazate pe regulile cooperării internaționale și renunțarea la orice “cale deosebită” – toate acestea alimentează conștientizarea crimelor abominabile ale Germaniei în secolul XX, exprimată monstruos prin Holocaust”, se arată în articolul lui Maas. Fără această critică, Berlinului îi va fi greu să conducă proiectul paneuropean.

“Desigur, Maas este interesat ca partenerii Germaniei din toată lumea să nu fie tentați să creadă în existența unei amenințări a celui de-al IV Reich, chiar și unul pe o bază economică”, spune cercetătorul Institutului Economie Mondială și Relații Internaționale a Academiei de Științe din Rusia, Dmitri Ofițerov-Belski.

Până mai ieri, nimic nu a împiedicat Berlinul să privească pasiv la ascensiunea revizionismului în statele est-europene și chiar să susțină aceste tendințe – în Germania (precum și în tot Occidentul) mizau pe creșterea unor “mici crocodili” pentru exercitarea presiunilor asupra Moscovei, combătând astfel influența rusească.

Acest plan a funcționat – Țările Baltice au devenit o fortăreață antirusească de încredere, sacralizarea diviziei SS “Galicina” și a banderoviștilor a îndepărtat Kievul de Moscova, iar scandalurile istorice cu Rusia, care sunt provocate periodic în Polonia și alte state din Estul Europei (chiar și în Cehia), reprezintă un obstacol serios pentru normalizarea relațiilor cu vecinul din Est. Totuși, problema constă în faptul că în baza revizionismului est-european a fost cultivat un naționalism est-european, iar acesta amenință nu doar Rusia. Acest fenomen contravine chiar esenței integrării europene și (cum ar fi în cazul Poloniei) are un accent vădit antigerman.

Подготовка к акции Бессмертный полк в Приднестровье - Sputnik Moldova
„Regimentul Nemuritor online” - numărul participanților este nelimitat

Polonezii, desigur, ar accepta cu mare bucurie orice ajutor moral sau material din partea Berlinului pentru a contracara Moscova, însă față de nemți au pretenții nu mai mici decât față de ruși.

Ascensiunea naționalismelor poloneze, ungare și a altora amenință existența Uniunii Europene, întemeiată tocmai pe antinationalism, pe concepția națiunii civice. Actualele crize din Europa (Brexit, egoismul național în perioada pandemiei) doar accentuează pericolul că naționalismul educat în baza revizionismului ar putea deveni un cal troian care va readuce Europa în epoca unei divizări interne. Înflorirea acestuia va împărți UE pe țări care vor conflictualiza din nou una cu alta – inclusiv în problemele teritoriale (e o altă moștenire a revizionismului – nu toți sunt mulțumiți de frontierele stabite după cel de-al Doilea Război Mondial).

Iată de ce, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei consideră că este timpul să pună capă războiului istoric dintre Europa de Est și Rusia – până aceste războaie nu s-au mutat din trecut în viitor și nu au pornit nu împotriva Estului, ci împotriva Vestului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0