Povestea inelului unui artilerist german

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaПодготовка к международным соревнованиям "Танковый биатлон-2018"
Подготовка к международным соревнованиям Танковый биатлон-2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik Moldova publică un nou material din seria "Ecoul Războiului. Exponate ale Muzeului Organizațiilor de Căutare".

Iulie 2014, satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Pentru a doua săptămână, un grup mixt de căutători ai clubului istoric și patriotic rus și echipa ”August” au lucrat aici. Împreună cu acestea, voluntarii ucraineni au lucrat umăr la umăr. În cadrul expediției internaționale de căutare ”Ceasul Memoriei 2014”, participanții au desfășurat lucrări la două capete de pod Nistru - Răscăieți și Purkarskii - cucerite de Armata Roșie în aprilie 1944. Mii de soldați și ofițeri sovietici au murit pe aceste locuri, dându-și viața pentru eliberarea RSS Moldovenești de fascism. Sarcina cercetătorilor era ca după 70 de ani să găsească locurile de înmormântare uitate, pentru a stabili nume și destine.

Întâlnirea veteranilor de război la Tiraspol - Sputnik Moldova
Societate
Marea Victorie: O carte despre Eroii URSS originari din Transnistria, în curs de apariție

Căutătorii au activat în condiții meteorologice dificile. Căldura obositoare permitea desfășurarea lucrărilor dis-de-dimineață până la răsăritul soarelui la zenit. Apoi urma un răgaz pentru prânz, în timpul căruia toată lumea caută să găsească un loc „mai răcoros”, să se ascundă la umbră. Datorită zilelor lungi de vară, lucrările continuau în a doua jumătate a zilei, uneori până la asfințitul soarelui.

Așa cum se întâmplă adesea, după înființarea taberei și începerea lucrărilor, zvonurile transmise din gură în gură s-au răspândit în satele din vecinătate - aici activează cercetătorii care caută urme ale războiului. La cercetători vin reprezentanții autorităților locale și oameni obișnuiți, care povestesc despre evenimentele care au avut loc în 1944. În urma unei relatări a localnicilor, detașamentul de cercetători a mers pe lotul unui locuitor al satului Purcari. Acesta a spus că în grădina sa au fost înhumați soldați decedați.

Printre rândurile de porumb, pe pătratul indicat, anterior curățat, începem munca. O jumătate de oră mai târziu, sub stratul arabil, la o adâncime de 60 de centimetri, a fost descoperită un mormânt militar frățesc - 8 soldați necunoscuți ai Armatei Roșii care au murit în timpul unui atac.

Un grup a fost lăsat să efectueze „ridicarea” - procedurile de dezhumare, descriere și fotofixare, al doilea continuă să exploreze înălțimea, urcând mai sus. Cercetătorii de căutare au intrat pe una dintre proeminențe - sondele au lovit „fierul”.

© Photo : архив поискового отряда «Август»Lucrări de cercetare în satul Purcari, raionul Ștefan Vodă. Iulie 2014
Povestea inelului unui artilerist german - Sputnik Moldova
Lucrări de cercetare în satul Purcari, raionul Ștefan Vodă. Iulie 2014

Lărgind aria săpăturilor, a început să apară o imagine a bătăliei care a avut loc aici acum 70 de ani. În partea de jos a celulei au fost găsite rămășițele unui artilerist german, practic acoperit cu cartușe uzate. Lângă acesta se aflau cutii de muniție cu curele nefolosite pentru o mitralieră și o țeavă de schimb pentru armă.

© Photo : архив поискового отряда «Август»Пулеметные ленты к немецкому пулемету
Povestea inelului unui artilerist german - Sputnik Moldova
Пулеметные ленты к немецкому пулемету

”Un războinic experimentat. El a fost cel care i-a omorât pe ai noștri sub înălțime”, a răsunat versiunea unuia dintre cercetași. Artileristul, din câte se pare, a fost omorât de o mină, din cauza exploziei corpul era pliat în două. Faptul că medalionul morții a fost descoperit întreg arată că acest soldat al Wehrmachtului a fost considerat dispărut fără urmă - în cazul decesului și înmormântării unui soldat al armatei naziste, eticheta de zinc, formată din două jumătăți, era ruptă. O parte din medalion era trimisă la sediu, iar a doua era înmormântată împreună cu trupul decedatului.

Experiența militară a soldatului descoperit a fost curând confirmată de inelul găsit cu el. După curățarea acestui, pe partea superioară a inelului cercetătorii au descoperit inscripția ”KRIM” și o hartă ușor de recunoscut a peninsulei în zona superioară a inelului. Acum devenise clar unde și-a antrenat mâna artileristul inamic”.

În septembrie 1941, trupele germano-române au ajuns la istmul Perekop, rupând Crimeea de restul URSS pe uscat. Incredibila și fără precedent în istoria militară, operațiunea de apărare a peninsulei de către trupele Armatei Roșii și ale Marinei a durat mai mult de un an, până în iulie 1942. Sărbătorind victoria, care a costat multe vieți omenești, comandamentul german a instituit un semn memorial ”Scutul Crimeei” pentru a-i decora pe participanții la campania din Crimeea. Primul care a fost acordat cu versiunea de aur a premiului german a fost acordat mareșalului român Ion Antonescu - unul dintre principalii aliați ai Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Ofițerii și soldații au primit inele de argint cu o hartă a peninsulei ca premii. Artileristul german, ucis de o mină sovietică, a fost unul dintre ei.

© Photo : архив поискового отряда «Август»Inelul unui artilerist german
Povestea inelului unui artilerist german - Sputnik Moldova
Inelul unui artilerist german

Rămășițele sale au fost transferate pentru înmormântare reprezentanților Uniunii Poporului German pentru îngrijirea mormintelor militare, iar inelul, conform deciziei colegilor germani, a fost transferat la muzeul organizațiilor de căutare din Republica Moldova.

La 12 mai 1944, trupele Armatei Roșii au eliberat Crimeea de invadatorii fasciști. În luna august a aceluiași an, și pământul moldovenesc a fost eliberat.

După 70 de ani, eroii care au murit în timpul asaltului de la înălțime, în apropierea satului Purcari, au fost înmormântați cu onoruri militare, în calitate de eliberatori ai pământului natal. Amintirea lor va fi întotdeauna luminoasă și sacră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0