CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. În fiecare an, de 9 mai, Marea Victorie este aniversată cu mare mândrie de către Vladimir Voițehovici, care a participat la cele mai sângeroase lupte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
A apărat Moscova atunci când trupele Germane erau la doar 20 de kilometri distanță de ea, a eliberat Belarusul - țară în care s-a născut, și Moldova - țară care i-a devenit a doua Patrie. Dar, de departe, cea mai marcantă luptă a fost cea de la Stalingrad - oraşul numit astăzi Volgograd.
Hitler a început ofensiva pe 17 iulie 1942, pentru a ajunge la resursele petroliere din Caucaz, care erau vitale pentru maşinăria de război.
Pentru sovietici acest lucru ar fi însemnat un dezastru, așa că în regiunea Volgăi au fost transferate rezervele din zona Moscovei.
Au urmat luni în șir de confruntări, timp în care oraşul Stalingrad a fost transformat într-o ruină. După ce au rupt frontul, sovieticii au înconjurat armata germană și acesta a fost momentul care a schimbat cursul războiului. Din această clipă, ostașii sovietici se vor afla permanent în ofensivă și îi vor împinge pe inamici la vest.
”Acesta a fost un punct de cotitură în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că noi am suferit mai multe înfrângeri una după alta. Lupta de la Stalingrad a fost foarte sângeroasă. Din acel moment, inițiativa strategică, tactică și operativă a fost preluată de către comandamentul sovietic. După lupta de la Stalingrad, lumea întreagă a înțeles că inițiativa trece în mâinile URSS și că Uniunea Sovietică va învinge în acest război”, a declarat Vladimir Voițehovici pentru Sputnik Moldova.
Victoria a fost plătită însă cu un preţ imens. Peste un milion de oameni şi-au pierdut viaţa în această confruntare. Sute de mii de soldați și ofițeri nu s-au mai întors niciodată acasă.
Vladimir Voițehovici a supraviețuit însă și astăzi împarte cu noi impresiile care l-au marcat pentru tot restul vieții.
”Am fost de patru ori rănit în acel război. De ce am supraviețuit? Pentru că m-au ajutat tovarășii de front, m-au învățat cum să lupt. Eram foarte tânăr. Am mers de bună voie la la război. Nu aveam nici 18 ani. Asta a fost educația primită de la părinții mei, care mi-au insuflat spiritul dreptății, dar și educația primită în școală, unde am fost învățați nu doar să ne iubim Patria, ci să o și apărăm. (...) Am supraviețuit pentru că eram pregătiți pentru asta. Am trăit până atunci în condiții grele”, afirmă veteranul.
După război, Vladimir Voițehovici, care a eliberat Moldova, s-a îndrăgostit de țara noastră și a decis să rămână aici, unde și-a întemeiat o familie.
”Am văzut cum muncește poporul moldovenesc, este foarte muncitor, cu temperament. M-am îndrăgostit de acest popor și de Moldova, care a devenit pentru mine a doua Patrie. Am participat la restabilirea țării. Generația noastră a depus efort ca Moldova să devină o livadă înfloritoare. Și sper din tot suflet că Moldova va redeveni o țară înfloritoare. Toate acestea vor fi!” - susține Vladimir Voițehovici.
La ai săi 95 de ani, veteranul care a trecut prin ororile celui mai crunt război din istoria omenirii își dorește un singur lucru - ca următoarele generații să nu uite de ce a fost în trecut.
„Va fi păstrată memoria – vom avea viitor! Nu va fi păstrată memoria – nu vom avea viitor! Trebuie să ținem minte. (...) Ce m-a învățat pe mine acest război – că un astfel de război nu trebuie să se mai repete niciodată. M-a învățat că trebuie să muncim mult ca să trăim bine și să învățăm. (...) Datorită unității poporului, datorită organizării am învins. În lipsa acestor lucruri niciodată nu am fi înfruntat inamicul”, susține veteranul.
Vladimir Voițehovici este deținător al Ordinului Războiului pentru Apărarea Patriei, al Ordinului ”Steaua Roșie” și al Ordinul Republicii. După război, toată viața și-a dedicat-o activității pedagogice.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova