Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sergiu Sîrbu: Sunt toate șansele să fie o nouă configurare a majorității parlamentare

© Sputnik / OsmatescoSergiu Sârbu
Sergiu Sârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Patru deputaţi ai Partidului Democrat părăsesc formaţiunea şi se alătură grupului parlamentar „Pro Moldova”. Este vorba de deputaţii Oleg Sârbu, Elena Bacalu, Violeta Ivanov şi Vladimir Vitiuc. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a deputaţilor
Sergiu Sîrbu: Sunt toate șansele să fie o configurare a majorității parlamentare

Majoritatea parlamentară PD-PSRM slăbește pe zi ce trece. Tot mai mulți deputați părăsesc fracțiunea democraților și aderă la grupul parlamentar Pro Moldova. Discuțiile vizavi de configurarea unei noi majorități parlamentare, din zona speculațiilor, devin tot mai credibile. Deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu admite schimbări pe scena politică, menționând că PDM dispare.

Илан Шор - Sputnik Moldova
Politică
Partidul „ȘOR” aderă la blocul antiguvernamental: Reacția lui Igor Dodon
”Noi salutăm decizia acestora și îi așteptăm într-un bloc unit împotriva guvernării. Evident că în politică nu putem exclude absolut nimic, nicio putere nu este veșnică. Sunt toate șansele să fie o configurare a majorității parlamentare. Trebuie să le fie clar și celor care consideră că l-au apucat pe Dumnezeu de picioare: nu ei decid, totul depinde de înțelepciunea forțelor politice din opoziția parlamentară. Trebuie să depunem efort maxim să numim un alt Guvern”, a declarat pentru Sputnik Moldova deputatul grupului parlamentar Pro Moldova Sergiu Sîrbu.

De altă parte, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, spune că deputații care au decis să părăsească formațiunea democraților o fac pentru sume mari de bani, iar motivul real ar fi interesele pecuniare ale celor care aderă la Pro Moldova.

Și președintele PDM, Pavel Filip, a venit cu o reacție. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul democraților afirmă că, în urma tuturor plecărilor din partidul condus de către acesta, „rămân ferm angajați în dorința de a face din PDM un partid sănătos cu oameni cinstiți”.

Violeta Ivanov, PCRM. Виолета Иванов, ПКРМ - Sputnik Moldova
Politică
Încă trei deputați părăsesc fracțiunea PDM și aderă la Pro Moldova
„Partidul Democrat trece printr-un proces de transformare. Conducerea partidului, împreună cu liderii locali și organizațiile teritoriale, toți ne-am angajat să facem din PDM o formațiune politică autentică, unde interesele financiare și corupția politică nu-și au locul. Din păcate, unii colegii tânjesc după trecutul PDM și astăzi au hotărât să i se alăture. O dată în plus, se confirmă că în politica de la noi banul e la putere. Rămân ferm angajat în dorința de a face din PDM un partid sănătos cu oameni cinstiți și știu că vom reuși”, se arată în mesajul lui Filip.

PDM a rămas doar cu 17 deputați, deși la începutul acestei luni aveau 21. Ce se întâmplă dacă vor pleca și alți deputați din PDM și coaliția de guvernământ va pierde majoritatea de 51 de deputați din Parlament? La această întrebare a răspuns președintele Igor Dodon, în cadrul conferinței online "Președintele răspunde".

Președintele Dodon a spus că dacă coaliția de guvernământ va avea mai puțin de 51 de deputați, atunci există 2-3 opțiuni pentru evoluția lucrurilor de mai departe.

Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая - Sputnik Moldova
Politică
Ce se întâmplă dacă pleacă și alți deputați din PDM – iată ce spune Igor Dodon
Prima opțiune: Un guvern minoritar.

A doua opțiune: O majoritate de peste 51 de deputați acordă vot de neîncredere guvernului. "În acest caz, ei înregistrează moțiunea de cenzură, votează demisia guvernului și se începe o perioadă de instabilitate, care poate să ducă la numirea unui nou guvern sau la alegeri parlamentare anticipate. Eu cred că toți cei care au început aceste mișcări, din afara țării, din interiorul țării, doresc anume destabilizare", a declarat Igor Dodon.

Care este probabilitatea votării demisiei guvernului și care este probabilitatea votării unui alt guvern?, se întreabă președintele Dodon. Și tot el răspunde, în opinia lui soluția corectă ar fi nici prima, și nici a doua, ci alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0