Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Coronavirus în Moldova – Sinteza zilei de 30 aprilie

Abonare
Și în ultima zi a lunii aprilie cel mai important subiect a fost noul coronavirus, gestionarea răspândirii virusului în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 30 apr – Sputnik. Informațiile privind răspândirea noului coronavirus în Republica Moldova au fost prezentate în această dimineață, altfel. Printr-un comunicat, și nu prin declarații de presă după ședința Punctului Național Focal. Dar nu asta este cel mai important, ci informația despre cele cinci decese noi provocate de acest tip de virus, înregistrate pe percursul nopții.

Opt decese într-o singură zi

Așadar, astăzi, 30 aprilie au fost confirmate 8 decese din cazua COVID-19. Cinci au fost anunțate în comunicatul de dimineață, iar alte trei după ședința Centrului Unic de Comandă, tot într-un comunicat de presă plasat pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Медицинский работник проводит тестирование на covid-19 - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Opt decese într-o singură zi

A decedat un bărbat de 63 ani din municipiul Chişinău, care a fost transferat de la Spitalul Clinic Municipal “Arhanghelul Mihail” la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de 22.04.2020, în stare foarte gravă. El suferea și de hipertensiune arterială de gradul II, diabet zaharat și obezitate de gradul III.

O altă victimă a coronavirusului este un bărbat în vârstă de 68 ani, din municipiul Bălţi, transferat de la Spitalul din Bălţi la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de 21.04.2020, în stare foarte gravă. El avea hipertensiune arterială de gradul II și obezitate de gradul II.

A murit și o femeie în vârstă de 68 ani, din raionul Făleşti, internată în stare gravă pe data de 28 aprilie la Spitalul Clinic Republican, după ce a fost transferată de la Spitalul Raional Fălești. Și ea suferea de hipertensiune arterială de gradul II, precum și de insuficienţă respiratorie și cardiacă.

Tot din cauza COVID-19 a decedat un bărbat în vârstă de 72 de ani din raionul Cantemir. El a fost internat la Spitalului Raional Cantemir în data de 3 aprilie.

Женщина в защитной маске и перчатках едет в почти пустом транспорте - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirusul continuă să facă victime în Moldova: Încă cinci vieți au fost curmate

Cea de-a cincea victimă este un bărbat în vârstă de 70 de ani din municipiul Bălți, care a fost internat pe data de 28 aprilie în stare gravă la Spitalul Clinic din Bălți. El mai suferea de hipertensiune arterială de gradul III și de o boală cardiovasculară.

Ministerul Sătănății, Muncii și Protecției Sociale anunță că decesul 117 înregistrat pe teritoriul țării noastre este o femeie de 75 ani, din Chișinău. Aceasta a fost internată la Institutul de Medicină Urgentă la data de 27 aprilie, iar astăzi s-a stins din viață. Avea și alte comorbidități, cum ar fi hipertensiune arterială de gradul III, cardiopatie hipertensivă IC.III (NYHA), diabet zaharat de tip 2.

O altă victimă este tot o femeie, de 92 ani, din raionul Strășeni. Victima a decedat după ce a fost internată în cadrul aceleiași instituții medicale pe 21 aprilie. Femeia mai suferea de hipertensiune arterială de gradul II, cardiopatie hipertensivă IC.II (NYHA) stadiul C.

Despre ultimul caz de deces, înregistrat astăzi se cunoaște că este un bărbat în vârstă de 63 ani, din orașul Tiraspol. În total 1182 persoane au fost tratate, iar 119 au decedat din cauza COVID-19.

Starea de sănătate a pacienților infectați cu noul coronavirus

Din cele 2548 de cazuri active de infectare cu noul tip de coronavirus, dimineață 237 de persoane se aflau în stare gravă, iar 24 din ele erau conectate la respiraţie artificială.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Politică
Ministrul Oleg Țulea: „Apreciem înalt acest ajutor frățesc din partea României”

Totodată, din numărul total de cazuri active, 566 prezentau stare de gravitate medie, restul în stare satisfăcătoare. Printre pacienții internați, dimineață erau și 72 de copii infectați cu COVID-19, starea de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare, iar un copil în stare gravă.

Informațiile dimineții prezentau că 960 cazuri de infectare sunt în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-236, asistenţi medicali-344, felceri-58, paramedici- 1, farmacişti-15, personal auxiliar-306 persoane.

De precizat, informațiile privind starea de sănătate a pacienților infectați sunt prezentate zilnic la începutul zilei.

Alte 126 de cazuri de COVID-19. Bilanțul crește până la 3897 de persoane

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, informează că cele 126 de cazuri au fost confirmate după procesarea a 878 de teste și toate sunt cu statut de transmitere locală. Astfel, în această seară erau înregistrate, 2600 de cazuri active de infectare cu noul coronavirus.

Încă 126 de cazuri de COVID-19 și alte două focare – Detalii>>>

Totodată, au fost depistate alte două focare, în ambele cazuri fiind vorba de două instituții medicale. Primul a fost depistat în secția de chirurgie a Institutului de Medicină Urgentă de la Chișinău, iar în cel de-al doilea caz, este vorba de Spitalul Raional Sângerei, unde au fost contamintate secțiile de terapie intensivă, chirurgie și maternitatea. Potrivit ministrului, în ambele focare va fi aplicată testarea în cadrul sistemului medical, social dar și în rândul comunității. De asemenea a crescut numărul persoanelor externate. Astfel, 1182 de persoane au fost complet vindecate de noul coronavirus.

Noi decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, care a avut loc ieri seara târziua, s-a decis că din 4 mai, în perioada stării de urgență, instituțiile bugetare vor activa în regim special, cu achitarea integrală a salariului pentru toţi angajaţii cu raporturi de muncă depline.

люди вышли на прогулку в парк во время карантина  - Sputnik Moldova
Societate
Și mai multă libertate: Iată ce va fi permis să facem de luni - dispoziția integrală a CSE

Tot de luni, un șir de companii din domeniul alimentației publice își vor relăua activitatea. Potrivit dispoziției nr.24 din 29 aprilie, tot de luni, 4 mai, se va relua comerțul cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri și produse în unitățile comerciale, cu excepția celor amplasate în centre comerciale, în piețe, la aeroport și în porturi, precum și în punctele internaționale de trecere a frontierei de stat.

După ce Comisia pentru Situații Excepționale a permis comercializarea produselor la pachet și în regim catering în unitățile de alimentație publică, acum și unitățile ce comercializează produse de patiserie, panificație și alte produse alimentare cu vânzare la geam își vor relua activitatea. Și în benzinării va fi permisă comercializarea produselor alimentare la pachet cu excluderea posibilității de consumare a acestora în incinta unității. Toate aceste activități vor fi posibile cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecţiei COVID-19. Dispoziția nr. 24 adoptată de CSE poate fi găsită aici.

Donații în valoare de 3,5 milioane de euro în lupta cu COVID-19

După ajutorul din partea Ungariei, Republica Moldova va primi un ajutor în valoare de 3,5 milioane de euro, în lupta cu COVID-19 de la Guvernul României. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor de Externe al României, Bogdan Aurescu, care a venit la Chișinău, cu ocazia împlinirii celor 10 ani de parteneriat strategic.

Medicii din România au venit în ajutorul colegilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova
Solidaritate: Medicii din România au venit în ajutorul colegilor din Republica Moldova

Este vorba despre echipamente medicale: 500 de mii de măști de protecție, 50 de mii de combenizoane, medicamente care sunt utilizate în tratamentul bolnavilor de COVID-19. Totodată, un echipaj format din 42 de medici din România au ajuns astăți în țara noastră.

Demnitarul de la București a vorbit și despre cei 42 de medici și asistenți medicali din România care au venit în țara noastră să ajute doctorii moldoveni în lupta cu pandemia de coronavirus. Aceștia vor lupta timp de două săptămâni, alături de medicii moldoveni, împotriva coronavirusului de tip nou. Medicii și asistenții medicali veniți din România au specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă și vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

Conferință de presă cu jurnaliștii

O altă noutate a zilei, în contextul pandemiei de coronavirus este că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a acceptat propunerea jurnaliștilor de a organiza o conferință de presă în regim online. Astfel, mâine la ora 10:00, jurnaliștii vor pune întrebări, iar responsabilii din sistem vor răspunde. Sputnik Moldova va informa despre toate noutățile privid situația epidemiologică privind controlul infecției COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0