Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cum e să te tratezi acasă de COVID-19: Experiența unui locuitor din Capitală

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaЛаборатория "Инвитро" начала тестирование на коронавирусную инфекцию
Лаборатория Инвитро начала тестирование на коронавирусную инфекцию  - Sputnik Moldova
Abonare
Peste două mii și jumătate dintre cetățenii noștri au fost diagnosticați cu coronavirus. Cum luptă cu această boală cei care dezvoltă o formă ușoară și, prin urmare, nu au fost plasați într-un spital, află din materialul realizat de Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 23 aprilie - Sputnik. Majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus sunt spitalizate, iar mai puțin de o sută de pacienți, cu simptome mai puțin severe se tratează acasă, dar toți se află sub supravegherea medicilor.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Încă o persoană răpusă de COVID-19: Numărul deceselor a ajuns la 80

Cu toate acestea, în timp ce în spitale toți pacienții primesc îngrijiri medicale cu regularitate, cei din a doua categorie, deși sunt în contact cu medicii de familie, sunt uneori nevoiți să aștepte ca să le fie acordate serviciile necesare.

O locuitoare din Chișinău, Maria Lungu, s-a confruntat cu această situație (numele este schimbat).

Femeia împreună cu soțul ei s-a îmbolnăvit de COVID-19, dar apoi evoluția bolii a decurs conform unor scenarii diferite.

Cum a început totul

Pacienta i-a declarat reporterului Sputnik Moldova că primele simptome au apărut la soțul ei în data de 2 aprilie.

”I-a crescut temperatura, au apărut dureri în tot corpul. A durat câteva zile, am monitorizat starea, dar nu am mers la medic, așa cum fac deseori și alte persoane. Deja pe 5 aprilie am început și eu să am aceleași simptome. Și mie mi-a crescut temperatura", a spus femeia.

Ulterior, potrivit ei, au decis să fie testați pentru coronavirus într-un laborator medical privat. Pentru a face acest lucru, a fost nevoie să se ducă acolo după un test, să ia o probă deja acasă, apoi să o ducă înapoi în laborator.

Alexei Ceban - Sputnik Moldova
Studiu: Bolnavii decedați de COVID-19 au avut cel puțin o boală cronică

După cum a menționat Lungu, rezultatul a fost trimis prin e-mail în aceeași seară, analiza a confirmat prezența COVID-19.

După aceea, așa cum rezultă din povestea locuitoarei din Chișinău, cei doi au chemat o ambulanță, care i-a dus imediat la Spitalul Clinic Municipal.

Dimineața au trecut un al doilea test, care a confirmat diagnosticul.

Copiii nu sunt izolați

În pofida prezenței coronavirusului, boala a evoluat diferit la cei doi soți: eroina noastră s-a ales cu o formă ușoară și a fost trimisă să se trateze ambulatoriu, iar soțul acesteia, care a fost diagnosticat cu pneumonie virală și bacteriană, a fost internat într-o instituție medicală.

Медицинский работник маске настраивает оборудование - Sputnik Moldova
O știre încurajatoare privind lupta cu COVID-19 – Iată ce a declarat ministrul Sănătății

Maria a plecat acasă nu numai din cauza formei ușoare a bolii, dar și din cauza că ei au copii mici. Cu toate acestea, medicii au considerat că aceștia nu trebuie să fie izolați.

”Cel mai probabil, copiii sunt, de asemenea, purtători de virus, dar nu au simptome, mulțumesc Domnului. Ne-am consultat cu medicii, deci nu este doar decizia noastră. Toți medicii din spital sunt conștienți de această situație. Eu monitorizez în permanență totul și, dacă va fi necesar, voi suna la 112 imediat”, a explicat Lungu.

În acest sens, după cum a adăugat interlocutorul, medicii i-au susținut decizia, dar nu au considerat necesar să-i testeze și pe copii.

Tratarea COVID-19 și așteptarea îndelungată a testului

Eroina noastră continuă să fie tratată acasă, în conformitate cu toate prescripțiile medicului cu care ea contactează cu regularitate. Pacientei i-au fost prescris trei medicamente adecvate cazului ei. În plus, este necesar să-și măsoare temperatura corpului de trei ori pe zi și să raporteze aceste date medicului.

Ситуация в Стамбуле в связи с коронавирусом - Sputnik Moldova
COVID-19: Care este situația din Moldova comparativ cu alte state – Date uimitoare

Femeia și soțul ei se recuperează. Ce-i drept, bărbatul a repetat testul în spital, care s-a dovedit din nou a fi pozitiv. Următoarea analiză trebuie făcută peste trei zile. Cât despre Maria însăși, la externare, i s-a anunțat și data unui nou test de coronavirus, pentru ziua de 21 aprilie, dar în acea zi nimeni nu a venit la ea și nu a sunat-o.

"Am reușit să iau legătura cu medicul de familie, Ministerul Sănătății, centrul pentru protecția drepturilor pacienților cu COVID și a altor instituții, dar rezultatul a fost nul. Monitorizez permanent situația din țară, știu că toată lumea ar trebui să facă testul. Dar la mine au venit pentru o analiză doar datorită publicațiilor pe Facebook”, s-a plâns interlocutoarea.

În acest moment, atât Maria, cât și soțul ei, sunt în așteptarea rezultatelor testului.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să rămână acasă. Un flash mob a fost lansat în rețea #StaiAcasa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0