Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

COVID-19: Care este situația din Moldova comparativ cu alte state – Date uimitoare

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaСитуация в Стамбуле в связи с коронавирусом
Ситуация в Стамбуле в связи с коронавирусом - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat ieri un raport amplu despre evoluția epidemiei de coronavirus în Republica Moldova, în care a făcut o comparație cu alte state.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Republica Moldova ocupă o poziție de mijloc între altă țări ale lumii în ceea ce privește incidența cu coronavirus, adică totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de această boală infecțioasă pe o perioadă dată, raportată la totalul populației.

Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Cele mai afectate regiuni din țară: Raport săptămânal privind situația COVID-19 în Moldova
Și anume incidența cu COVID-19 la 100 de mii de populație, în Republica Moldova, este de 74 de îmbolnăviri.

Din slide-ul prezentat în conferința de presă de Viorica Dumbrăveanu vedem că o situație mai bună ca a Republicii Moldova o au un șir de state, inclusiv vecinii noștri. În România incidența cu coronavirus este de doar 48 de cazuri la 100 de mii de populație, iar în Ucraina situația este și mai bună – de doar 14 cazuri.

Paradoxal, dar situație este mai bună decât în Republica Moldova și în Belarus, acolo unde autoritățile nu au impus nici cele mai elementare restricții de circulație și de socializare, acolo incidența este de 66 de cazuri la 100 de mii de locuitori.

© Photo : captură privesc.euIncidența COVID-19 la 100 de mii de populație comparativ cu alte țării
COVID-19: Care este situația din Moldova comparativ cu alte state – Date uimitoare - Sputnik Moldova
Incidența COVID-19 la 100 de mii de populație comparativ cu alte țării

Vom mai prezenta aici și situația din Federația Rusă, acolo unde incidența este una foarte mică – 36 de cazuri la 100 de mii de locuitori.

Сотрудник клиники упаковывает биоматериал - Sputnik Moldova
Pronosticuri pentru Moldova: Câți infectați cu COVID-19 vom avea pe 19 mai
Dar cea mai bună situație se atestă în Georgia, țară care, cel puțin, nu a restricționată participarea creștinilor la Slujba de Înviere: doar 10 îmbolnăviri la 100 de mii de populație. În timpul Sărbătorilor Pascale, marile biserici din această țară au rămas deschise și slujbele au avut loc cu participarea mulțimilor de credincioși. Este adevărat că toți credincioșii au fost îndrumați să păstreze distanța de doi metri între ei. În bisericile mici, au avut voie să fie prezenți doar preoții.

Asta însă nu înseamnă că autoritățile georgiene nu au luat măsuri hotărâte de protecție împotriva răspândiții coronavirusului. În Georgia este în vigoare o lege potrivit căreia adunările cu mai mult de trei persoane sunt interzise. Premierul Giorgi Gakharia a fost de acord însă să permită deschiderea bisericilor în Duminica Paștelui.

"Vorbim de o temă existențială – atât pentru guvern, cât și pentru Biserică", a declarat primul ministru de la Tbilisi, Giorgi Gakharia.

De notat că o situație asemănătoare este și în Bulgaria. Această țară are o incidență de doar 14 îmbolnăviri la o populație de 100 de mii, situându-se pe locul doi după Georgia.

Повар - Sputnik Moldova
Societate
Măsuri de relaxare: Cafenelele și restaurantele sunt deschise de astăzi
Cu privire la slujbele de Paște, trebuie să menționăm că Patriarhia Bisericii Ortodoxe din Bulgaria a acceptat ținerea slujbelor în aer liber, în afara bisericilor, ca credincioșii să poată să mențină distanța de doi metri între ei.

La polul opus se află țările occidentale, cu cea mai înaltă rată de incidență la coronavirus. Și anume, pe primul loc, se situează Spania cu 437 de infectați la 100 de mii de populație. Spania este urmată de Belgia, (353), Elveția (324), Irlanda (317), Italia (300), Franța (238).

Țările Europei occidentale ocupă primele poziții și la capitolul mortalitatea prin Covid-19.

© Photo : privesc.euMortalitatea prin COVID-19 la 100 de mii de populație, comparativ cu alte țări la 21.042020
COVID-19: Care este situația din Moldova comparativ cu alte state – Date uimitoare - Sputnik Moldova
Mortalitatea prin COVID-19 la 100 de mii de populație, comparativ cu alte țări la 21.042020

În Republica Moldova sunt înregistrate 2 decese de COVID-19 la 100 de mii de locuitori. Comparativ cu alte state, în special, cu cele vest-europene, situația este bună.

Coronavirus în Marea Britanie - Sputnik Moldova
UK: numărul deceselor zilnice de COVID-19 aproape s-a dublat – restricţii până în 2021?
Cea mai înaltă mortalitate o are Belgia cu 52 de decese la 100 de mii de locuitori, urmată de Spania (46), Italia (40), Franța (31) și Marea Britanie (26). La polul opus se află iar Georgia, cu doar 0,1 morți la 100 de mii de locuitori.

O situație confortabilă o au și Federația Rusă (0,3), Ucraina (0,4), dar și Belarusul – un mort la 100 de mii de locuitori.

Un alt indicator care a fost prezentat de ministerul Sănătății este rata fatalității, adică proporția dintre persoanele care sunt nemijlocit confirmate cu COVID-19  prin teste și numărul de decese confirmate cu această maladie. Rata fatalității în republica Moldova este de 3, pe când în Belarus, Rusia, Georgia și Letonia este doar de 1. La polul opus se află Belgia (15), Regatul Unit (13), Italia (13), Franța (13).

© Photo : privesc.euRata fatalității COVID-19 comparativ cu alte țări, 21.04.2020
COVID-19: Care este situația din Moldova comparativ cu alte state – Date uimitoare - Sputnik Moldova
Rata fatalității COVID-19 comparativ cu alte țări, 21.04.2020

Vom menționa că aceste date statistice și comparative trebuie tratate cu anumite rezerve și nu pot fi luate decât ca niște tendințe, nu adevăruri imbatabile, dat fiind că încă nu este clar dacă toate țările au folosit aceeași metodă de înregistrare și încadrare a datelor privind evoluția epidemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0