CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Republica Moldova ocupă o poziție de mijloc între altă țări ale lumii în ceea ce privește incidența cu coronavirus, adică totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de această boală infecțioasă pe o perioadă dată, raportată la totalul populației.
Din slide-ul prezentat în conferința de presă de Viorica Dumbrăveanu vedem că o situație mai bună ca a Republicii Moldova o au un șir de state, inclusiv vecinii noștri. În România incidența cu coronavirus este de doar 48 de cazuri la 100 de mii de populație, iar în Ucraina situația este și mai bună – de doar 14 cazuri.
Paradoxal, dar situație este mai bună decât în Republica Moldova și în Belarus, acolo unde autoritățile nu au impus nici cele mai elementare restricții de circulație și de socializare, acolo incidența este de 66 de cazuri la 100 de mii de locuitori.
Vom mai prezenta aici și situația din Federația Rusă, acolo unde incidența este una foarte mică – 36 de cazuri la 100 de mii de locuitori.
Asta însă nu înseamnă că autoritățile georgiene nu au luat măsuri hotărâte de protecție împotriva răspândiții coronavirusului. În Georgia este în vigoare o lege potrivit căreia adunările cu mai mult de trei persoane sunt interzise. Premierul Giorgi Gakharia a fost de acord însă să permită deschiderea bisericilor în Duminica Paștelui.
"Vorbim de o temă existențială – atât pentru guvern, cât și pentru Biserică", a declarat primul ministru de la Tbilisi, Giorgi Gakharia.
De notat că o situație asemănătoare este și în Bulgaria. Această țară are o incidență de doar 14 îmbolnăviri la o populație de 100 de mii, situându-se pe locul doi după Georgia.
La polul opus se află țările occidentale, cu cea mai înaltă rată de incidență la coronavirus. Și anume, pe primul loc, se situează Spania cu 437 de infectați la 100 de mii de populație. Spania este urmată de Belgia, (353), Elveția (324), Irlanda (317), Italia (300), Franța (238).
Țările Europei occidentale ocupă primele poziții și la capitolul mortalitatea prin Covid-19.
În Republica Moldova sunt înregistrate 2 decese de COVID-19 la 100 de mii de locuitori. Comparativ cu alte state, în special, cu cele vest-europene, situația este bună.
O situație confortabilă o au și Federația Rusă (0,3), Ucraina (0,4), dar și Belarusul – un mort la 100 de mii de locuitori.
Un alt indicator care a fost prezentat de ministerul Sănătății este rata fatalității, adică proporția dintre persoanele care sunt nemijlocit confirmate cu COVID-19 prin teste și numărul de decese confirmate cu această maladie. Rata fatalității în republica Moldova este de 3, pe când în Belarus, Rusia, Georgia și Letonia este doar de 1. La polul opus se află Belgia (15), Regatul Unit (13), Italia (13), Franța (13).
Vom menționa că aceste date statistice și comparative trebuie tratate cu anumite rezerve și nu pot fi luate decât ca niște tendințe, nu adevăruri imbatabile, dat fiind că încă nu este clar dacă toate țările au folosit aceeași metodă de înregistrare și încadrare a datelor privind evoluția epidemiei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova