Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi măsuri pentru susținerea activității de întreprinzător: Ce propune Guvernul

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a dezbătut astăzi proiectul legii privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative.

CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat, cu majoritatea voturilor, raportul la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative, pentru două lecturi. Proiectul a fost elaborat de Guvern și prezentat în fața membrilor Comisiei de către ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

Potrivit ministrului, în contextul efectelor economice și sociale ale situației epidemiologice, Guvernul Republicii Moldova a aprobat anumite măsuri cu efect imediat. Este vorba de:

  • Extinderea termenului de declarare și achitare a unor impozite și taxe
  • A fost instituit un sistem de subvenționare pentru angajatorii care achită plățile salariale pentru angajații aflați în șomaj tehnic și staționare.
  • Sporirea indemnizației de șomaj și extinderea numărului de beneficiari
  • Sporirea mărimii ajutorului social
  • A fost acceptată compensarea din bugetul de stat a contribuțiilor de asigurări sociale care se achită de micii întreprinzători în perioada stării de urgență. În această categorie sunt incluși titularii de patentă, subiecții activității independente și întreprinzătorii individuali.

Sergiu Pușcuța a mai spus că aceste măsuri pe termen scurt nu sunt suficiente și este absolut necesar de a veni cu modificări legislative. Astfel, acesta propune ca unele prevederi din legea prin care Guvernul își asuma răspunderea, dar care a fost declarată neconstituțională să fie reexaminate de Parlament, iar ulterior să se expună asupra lor.

Cristina Samson - Sputnik Moldova
Sunt sau nu suficiente măsurile propuse de Guvern companiilor pentru perioada de criză

Printre acestea, Pușcuța a amintit de reducerea cotei TVA pentru domeniul HORECA de la 20% la 15%, acordarea dreptului de deduceri în scopuri fiscale a oricăror donații efectuate pe parcursul anului 2020 pentru combaterea pandemiei, consolidarea veniturilor fondului de susținere socială a populației prin excluderea taxei pentru eliberarea certificatelor de înmatriculare a autoturismelor și instituirea altor două taxe noi. Este vorba de taxa de portabilitate a numerelor și cea aeroportuară, iar mărimea acestora să fie de 50% din contribuțiile acumulate de către gestionarii celor două sisteme.

Proiectul mai conține prevederi care vizează aplicarea scutirilor de TVA, accize, taxa vamală și taxa pentru procedurile vamale pentru mărfurile consumabile importate de echipele/modulele internaționale de intervenție, care participă la exercițiile internaționale de management ale consecințelor situațiilor excepționale, desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova.

Повар - Sputnik Moldova
Reducerea până la 15% a TVA-ului pentru HoReCa: Opinia expertului economic

Totodată se propune facilitarea sectorului agricol prin substituirea condiției de exclusivitate pentru a beneficia de anumite facilități la calcularea și achitarea de asigurări sociale de stat.

„Este vorba de înlocuirea cuvântului exclusiv din Lege cu posibilitatea ca veniturile din vânzări ale acestor agenți economici să fie de 95%. Astfel, întreprinderile să aibă dreptul la acea cotă subvenționată a contribuțiilor de asigurări sociale de stat, nu de 18% dar în valoare de 12%”, a precizat ministrul Finanțelor.

Ce ține de susținerea mediului de afaceri, inclusiv angajatori și angajați, proiectul propune și mecanismul de implementare a Programului de subvenționare a dobânzilor. Programul respectiv este conceput să faciliteze accesul întreprinderilor la contractarea creditelor în perioada 1 mai 2020 — 31 decembrie 2020.

Proiectul mai propune și măsuri de susținere a activității editoriale în Republica Moldova, dar și dreptul producătorilor autohtoni să poată solicita restituirea accizei pentru mărfurile livrate administratorilor magazinelor duty-free, fără a ține cont de amplasarea magazinului respectiv.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională: Asumarea răspunderii de către Guvern, neconstituțională

Ajustarea prevederilor Legii privind controlul tutunului are drept scop amânarea, de la 20 mai 2020 până la expirarea a 3 luni de la momentul ridicării stării de urgență, a termenului de stabilire a interdicției de expunere vizibilă a produselor din tutun. Măsura este una necesară în contextul în care în lunile martie-mai 2020 agenții economici urmau să desfășoare activitățile de instalare în punctele de vânzare a echipamentelor de vânzare speciale. Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative va fi supus dezbaterilor în ședința plenară a Parlamentului.

Amintim, proiectul aprobat anterior de Guvern prin asumarea răspunderii pentru instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător a fost declarat neconstituțional. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0