Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sunt sau nu suficiente măsurile propuse de Guvern companiilor pentru perioada de criză

© Sputnik / Victor IovvaCristina Samson
Cristina Samson - Sputnik Moldova
Abonare
Cristina Samson, care este director al unei companii de consultanță în afaceri, spune că deciziile luate de Guvern în raport cu mediul de afaceri sunt bune, dar nu suficiente pentru a susţine agenţii economici.
Sunt suficiente sau nu măsurile propuse de Guvern companiilor, pentru perioada de criză

Cristina Samson susține că autoritățile ar trebui să extindă măsurile de stimulare fiscală și propună uniformizarea unor tipuri de impozite sau introducerea unui alt mecanism de percepere a TVA-lui.

 „Măsurile care au fost propuse de Guvern deja constituie un pas care susține mediul de afaceri, dar ele nu sunt suficiente. Aici m-aș referi la câteva aspecte legate de impozitul pe venit. Este o mare dificultate în sectorul de încasări și în vânzări. Respectiv, statul ar putea, în perioada aceasta de pandemie și post-criză, să examineze posibilitatea diminuării impozitul pe venit de la 12% la 6%. Acest fapt ar diminua povara fiscală asupra agenților economici. Este o diminuare temporară în condițiile în care nu avem nici importuri, nici exporturi”, a precizat Cristina Samson.

Un alt aspect la care s-a referit expertul în consultanță ține de aplicarea cotei TVA.

„Este vorba de a introduce o opțiune de achitare TVA-ului nu prin metoda calculării, prin care o facem acum, dar prin metoda încasării. Doar după ce am încasăt să calculăm și să achităm TVA. Tototdată, statul ar trebui să se gândească la o bază unică de impozitare de 8% în mai multe domenii cum ar fi agricultura, HoReCa”, a punctat Cristina Samson.

Ambasadorii acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru un dialog cu prim-ministrul Ion Chicu la început de mandat. 2019-11-15 - Sputnik Moldova
Rectificare fără precedent a bugetului de stat: ”Este o situație excepțională”

În cadrul unui sondaj de opinie realizat recent, peste 45 la sută dintre antreprenori au declarat că statul trebuie să implementeze măsuri privind diminuarea poverii fiscale asupra agenţilor economici.

Peste 30 de procente dintre respondenţi propun acordarea unor credite în regim preferenţial, iar peste 26 la sută dintre reprezentanţii mediului de afaceri îşi doresc să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru plata impozitelor.

În acelaşi timp, 21 la sută doresc să primească ajutoare financiare, în timp ce peste 18 procente consideră că instituirea unei perioade de graţie la plata creditelor va putea ajuta mediul de afaceri să depăşească perioada de criză.

Proiectul anticriză și rectificarea Bugetului de Stat elaborate de Guvern urmează să fie examinate în Parlament.

Fluxul de știri
0