Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională: Asumarea răspunderii de către Guvern, neconstituțională

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțională legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Decizia a fost luată după ce un grup de deputați au sesizat Înalta Curte.

”Se declară neconstituțională legea 6 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative ca fiind adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului. Prezenta hotărâre este definitivă nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial al Republicii Moldova”, a precizat magistratul Curții Constituționale, Liuba Șova.

Deputatul Sergiu Litvinenco a cerut judecătorilor Înalte Curți anularea unor prevederi din legea pe care Guvernul și-a asumat-o. Deputatul a cerut Curții Contituționale să se expună asupra constituționalității neprezentării proiectului în cadrul ședinței Parlamentului, din motivul lipsei de cvorum.

Deputatul Sergiu Sîrbu a cerut judecătorilor să examineze doar cinci articole din lege (6, 8, 11, 13,14). Deputatul, a cerut examinarea de Curtea Constituțională și a procedurii de neprezentare a legii în plenul Legislativului.  

 După această decizie a Curții Constituționale Guvernul nu mai are dreptul: 

  • să achide 2.775 de lei ajutor de șomaj, deși există deja mii de oameni înregistrați care au făcut solicitări în acest sens.
  • Guvernul nu poate achita un venit lunar minim garantat, care a fost majorat de la 1107 la 1300 de lei.
  • Guvernul nu poate achita pentru copii 975 de lei - sumă care a fost majorată de la 553.
  • Guvernul nu le poate restitui agenților economici care plătesc salariu pentru luna martie 42-45% din fondul de salarizare - subvenția care a fost aprobată.
  • Guvernul nu-i poate scuti pe patentari (peste 8000 de oameni care n-au putut lucra în piețe) de plată, de aceea patentele lor se anulează.
  • Guvernul nu poate diminua cota TVA pentru HoReCa de la 20 la 15%.
  • Guvernul nu poate amâna către 25 iunie plata taxelor locale pentru agenții economici care sunt obligați din momentul respectiv să le achite. Altfel, vor fi penalizați. 

Anterior, Curtea Constituțională  a suspendat această lege pentru a o examina astăzi. Anterior premierul Ion Chicu a declarat suspendarea legii ca fiind rezultatul acțiunilor iresponsabile și populiste ale politicienilor. 

Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Societate
Vladimir Țurcan: Mă voi abține de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern

Și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat vina atunci pe opoziție pentru suspendarea legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Mai mult, Igor Dodon, a declarat că l-a sunat pe președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, care i-a raportat că el s-a abținut de la acest vot și că de suspendarea legii asumate de Guvern s-ar face vinoveți patru judecători. Fapt pentru care, Vladimir Țurcanu s-a abținut astăzi de la examinarea contestațiilor legii asumate de Guvern. Președintele Curții Constituționale nu a dorit să lăse loc de interpretări în spațiul public, după ce Igor Dodon a a făcut astfel de declarații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0