Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reducerea până la 15% a TVA-ului pentru HoReCa: Opinia expertului economic

CC0 / Pixabay / olafBroeker / Повар
Повар - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a propus reducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, în cadrul „pachetului de măsuri fiscale” incluse în proiectul de angajare a răspunderii, adoptat pe 1 aprilie. Cât de reale vor fi beneficiile?

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele) este afectat serios și poate chiar cel mai mult de măsurile restrictive impuse prin starea de urgență declarată din cauza riscurilor de răspândire a coronavirusului.

Сергей Пушкуца - Sputnik Moldova
Politică
Suportul statului: Ajutor de șomaj majorat și scutirea de taxă a titularilor de patentă

În această perioadă, hotelurile, restaurantele și cafenele sunt închise. În Chișinău continuă să funcționeze, deși au mult mai puțini clienți, serviciile de catering – prepararea și livrarea bucatelor.

Pentru a oferi suport domeniului, Guvernul a decis să reducă cu 5% TVA-ul plătit de HoReCa -  de la 20% până la 15%.

Pe cât de reale vor fi beneficiile acestei reduceri pentru HoReCa?

În opinia expertului economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik Moldova, beneficiile de pe urma reducerii TVA-ului nu vor fi evidente acum, dar efectele respectivei decizii se vor vedea ulterior, după ridicarea stării de urgență, când sectorul HoReCa va trebui să se repună pe picioare.

În opinia expertului, această reducere a TVA-ului este „orientată către viitor”. 

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Politică
Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video

Roman Chircă a reamintit că în perioada în care TVA-ul pentru HoReCa era de doar 10%, sectorul a reușit să se dezvolte, antreprenorii având posibilitatea să investească în extinderea și îmbunătățirea afacerilor.

Precizăm că TVA-ul de 20% îi este aplicat sectorului HoReCa din 1 ianuarie 2020, în urma unei decizii din vara anului 2019 a Guvernului condus de Maia Sandu, care a fost convenită cu FMI.

Din 1 octombrie 2018 și până la sfârșitul anului 2019, TVA-ul pentru HoReCa era de numai 10%.

Fluxul de știri
0