CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele) este afectat serios și poate chiar cel mai mult de măsurile restrictive impuse prin starea de urgență declarată din cauza riscurilor de răspândire a coronavirusului.
În această perioadă, hotelurile, restaurantele și cafenele sunt închise. În Chișinău continuă să funcționeze, deși au mult mai puțini clienți, serviciile de catering – prepararea și livrarea bucatelor.
Pentru a oferi suport domeniului, Guvernul a decis să reducă cu 5% TVA-ul plătit de HoReCa - de la 20% până la 15%.
Pe cât de reale vor fi beneficiile acestei reduceri pentru HoReCa?
În opinia expertului economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik Moldova, beneficiile de pe urma reducerii TVA-ului nu vor fi evidente acum, dar efectele respectivei decizii se vor vedea ulterior, după ridicarea stării de urgență, când sectorul HoReCa va trebui să se repună pe picioare.
În opinia expertului, această reducere a TVA-ului este „orientată către viitor”.
Roman Chircă a reamintit că în perioada în care TVA-ul pentru HoReCa era de doar 10%, sectorul a reușit să se dezvolte, antreprenorii având posibilitatea să investească în extinderea și îmbunătățirea afacerilor.
Precizăm că TVA-ul de 20% îi este aplicat sectorului HoReCa din 1 ianuarie 2020, în urma unei decizii din vara anului 2019 a Guvernului condus de Maia Sandu, care a fost convenită cu FMI.
Din 1 octombrie 2018 și până la sfârșitul anului 2019, TVA-ul pentru HoReCa era de numai 10%.