Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ședința Guvernului: Două chestiuni importante pe ordine de zi – Chicu dă detalii

Abonare
Guvernul Republicii Moldova se întrunește astăzi în ședință pentru a aproba două acorduri de creditare a Republicii Moldova semnate cu Federația Rusă și Fondul Monetar Internațional.

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat că guvernul se va întruni în ședință pentru a aproba acordurile de creditare a țării noastre.  

Флаги Молдовы и РФ - Sputnik Moldova
Federația Rusă a aprobat creditul de 200 de milioane de euro pentru Moldova
Chicu a amintit că, vineri, Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internațional a aprobat creditul de urgență pentru Republica Moldova în sumă de aproape 235 de milioane de dolari, care vor fi alocate pentru suportul bugetar în condițiile unui pronostic ce arată o diminuare a creșterii economice, fapt care va avea impact bugetar.

"În aceste condiții, noi ne-am adresat în martie către FMI pentru a acorda acest credit. Vineri, consiliul director al FMI a aprobat acest credit pentru Republica Moldova", a precizat Ion Chicu, după ședința de lucru din această dimineață la care premierul a participat alături de președintele țării, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Tot vineri a fost semnat și acordul pentru creditul suveran pe care țara noastră îl angajează de la Federația Rusă – 200 de milioane de euro. Demersul pentru acest credit a fost făcut încă în luna noiembrie.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Cum va acoperi Guvernul deficitul bugetar care se va dubla în 2020, din cauza COVID-19

Premierul spune că Federația Rusă acordă acest credit în condiții acceptabile pentru Republica Moldova, mai ales dacă ținem cont de situația creată de pandemie de coronavirus.

"Pornind de la situația de astăzi, consider că condițiile sunt acceptabile pentru Republica Moldova. Creditul va fi angajat cu o dobândă de 2 la sută, pentru o perioadă de 10 ani. Republica Moldova va lua acești bani când va avea nevoie, dar noi vom avea nevoie de acești bani în acest an. Este important de menționat că noi putem restitui acești bani în orice moment, când avem lichiditățile respective fără nicio penalitate", a declarat premierul.

Ion Chicu a ținut să infirme unele declarații că acordul la acest credit ar prevedea o penalitate de 1,5 mai mare decât valoare creditului.

"Toate comentariile sau speculațiile care se fac pe seama acestui acord sunt lipsite de temei. Ceea ce se insinuează despre 150 de procente penalitate este o speculație bineînțeles, este neadevăr. Dacă citiți foarte atent Articolul 7 din acest acord, o să înțelegeți că nu este vorba de niciun fel de penalitate de 150 de procente", a spus premierul.

Ion Chicu a anunțat că în ședința de astăzi a Guvernului vor fi aprobate Acordul de credit cu Feerația Rusă, dar și creditul oferit de FMI. După care documentele vor fi transmise în Parlament. Premierul și-a exprimat speranța ca mâine aceste documente să fie discutate în comisiile parlamentare.

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
Creditul rusesc va fi folosit la gestionarea crizei COVID-19? Răspunsul lui Igor Dodon
Chicu speră ca în comisii să fie discutate și alte proiecte importante, între care cele care prevăd rectificare bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și bugetul fondului de asigurare în medicină, dar și cele privind susținerea economiei în condițiile actualei crize.

"Toate aceste proiecte urmează să fie discutate mâine în comisiile parlamentare și sper ca săptămâna aceasta va avea loc ședința în plen a Parlamentului pentru a discuta și aproba aceste proiecte absolut necesar pentru Republica Moldova", a declarat Ion Chicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0