Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creditul rusesc va fi folosit la gestionarea crizei COVID-19? Răspunsul lui Igor Dodon

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUПрезидент Республики Молдова Игорь Додон
Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a răspuns la întrebările adresate de Agenția internațională de presă și radio Sputnik Moldova, în cadrul ediției de astăzi a emisiunii ”Președintele răspunde”.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Președintele Igor Dodon a fost întrebat de Sputnik Moldova la ce etapă sunt în prezent procedurile privind debursarea creditului de aproximativ 200 de milioane de euro promis de Federația Rusă Republici Moldova și dacă există posibilitate de a folosi acești bani în alte scopuri decât s-a anunțat anterior (proiecte de infrastructură), de exemplu pentru lupta împotriva coronavirusului. 

”Acordul de credit pentru Moldova a fost inclus în bugetul Federației Ruse și la această etapă a trecut deja toate etapele de consultare și trebuie acum să fie aprobat de Guvernul Federației Ruse. Cred că cele 200 de milioane de euro vor ajunge în curând. (...) În acordul de împrumut nu este indicat în ce scop trebuie să folosim acelti bani. Evident că îi vom folosi și pentru soluționarea altor probleme decât cele de infrastructură”, a declarat șeful statului. 

Igor Dodon le-a mulțumit încă odată autorităților din Rusia, care nu au dat înapoi și nu au refuzat acordarea creditului.

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a discutat cu producătorii despre asigurarea cu produse alimentare - Video
”Puteau să refuze în această situație, dar nu au făcut-o. Am discutat zilele trecute cu domnul Kozak. El a spus ”așa cum ne-am promis, ne vom ține de cuvânt”. Lansez un apel în acest sens și pentru alți parteneri - cei din Occident, ajutați Moldova fără condiții. Știu că partenerii europeni au declarat că sunt deschiși să ajute statele Parteneriatului Estic. Vom fi foarte bucuroși și cetățenii noștri vor ține minte mereu cine ne-a ajutat. Partenerii noștri noi din Rusia, China și Elveția ne ajută mult să ieșim din această criză cu cât mai puține pierderi” - a declarat șeful statului. 

Sputnik Moldova i-a adresat lui Igor Dodon și o întrebare legată de reintegrarea cetățenilor Moldoveni care au revenit în țară în ultima perioadă. 

Există un plan de încadrare în câmpul muncii a celor câteva zeci de mii de mii de migranți reveniți în țară?

”Aproximativ 35 de mii de oameni au intrat în țară în ultima perioadă. Avem un concept, elaborăm un program, ca ei să rămână în Moldova. Vor fi programe ca ei să își lanseze aici afaceri. Vom stimula suplimentar producția autohtonă”, a răspuns președintele. 

Виктор Орбан и Ион Кику - Sputnik Moldova
Premierului Chicu, despre efectele economice ale epidemiei de coronavirus

Reprezentanții Sputnik Moldova i-au adresat președintelui și o întrebare legată de posibilitatea interzicerii exportului unor produse autohtone în perioada stării de urgență. În context, Igor Dodon a declarat că la această etapă trebuie să fie interzis urgent exportul de cereale. 

”Unele țări astfel de interdicții au aplicat deja, precum Rusia, Ucraina, Kazahstan. Timp de câteva săptămâni putem rămâne fără cereale, dacă nu interzicem exportul. Știu că Guvernul lucrează în aceatsă direcție”, a spus șeful statului.

În data de 13 martie, în țara noastră a fost instituit Cod Roșu de pericol de răspândire a virusului COVID-19. În data de 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență până în data 15 mai. Astfel, în Moldova a fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor, saloanelor de înfrumusețare și a altor unități de agrement. Sunt deschise doar alimentarele, farmaciile și magazinele care comercializează semințe, fertilizanți și piese pentru utilajele agricole.

Fluxul de știri
0