Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum va acoperi Guvernul deficitul bugetar care se va dubla în 2020, din cauza COVID-19

© Sputnik / Miroslav RotariДом Правительства
Дом Правительства - Sputnik Moldova
Abonare
Deficitul bugetar dublu față de nivelul aprobat anterior va fi acoperit prin împrumuturi și credite externe. Guvernul a aprobat un proiect de lege cu privire la rectificarea Bugetului de Stat pentru 2020, care urmează a fi remis Parlamentului.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Din cauza pandemiei COVID-19, veniturile Bugetului de Stat pentru 2020 se vor reduce cu 6,338 miliarde lei față de nivelul aprobat inițial. Guvernul a aprobat pe 17 aprilie un proiect de lege ce prevede rectificarea Legii Bugetului, luând ca bază o scădere a Produlului Intern Brut cu 3% în acest an. Inițial, Bugetul se baza pe o creștere a PIB-ului cu 3,8% față de 2019.  

Ambasadorii acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru un dialog cu prim-ministrul Ion Chicu la început de mandat. 2019-11-15 - Sputnik Moldova
Rectificare fără precedent a bugetului de stat: ”Este o situație excepțională”

În condițiile noi, deficitul bugetar se va dubla și va constitui 15,975 miliarde lei, sau 7,52% din PIB, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Pentru compensarea deficitului bugetar, Guvernul va utiliza resurse identificate în negocierile cu partenerii externi, precum împrumutul de urgență acordat de FMI - 4,42 miliarde lei, creditul oferit de Federația Rusă - 4,16 miliarde lei, emiterea valorilor mobiliare de stat în sumă de 4 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020, împrumutul de 454 de milioane lei din partea Băncii Mondiale.

Totodată, Guvernul contează pe venituri estimate la 700 de milioane de lei din privatizarea activelor publice.

Guvernul discută acum un suport macrofinanciar de 624 de milioane de lei din partea Uniunii Europene. De asemenea, la compensarea deficitului bugetar este direcționată tranșa de 208 milioane de lei primită de la FMI în cadrul programului convenit în luna martie. 

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Încă 6 milioane de lei pentru cadrele medicale care s-au îmbolnăvit de COVID-19

Totodată, Guvernul discută și despre contractarea unui împrumut de urgență cu Uniunea Europeană. Este vorba despre un proiect ce include măsuri de susținere a mediului de afaceri, pentru care sunt alocate 300 de milioane de lei. Mai este prevăzută alocarea suplimentară a 168 de milioane de lei pentru fondul de șomaj și alocarea a 200 de milioane de lei pentru fondul de ajutor social. Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va primi suplimentar 10 milioane de lei, pentru a organiza programe menite să crească posibilitățile de angajare pentru persoanele neîncadrate în câmpul muncii.

Guvernul a mai negociat un credit de 58,4 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale, dintre care 33 de milioane de dolari vor fi direcționate către sănătate, pentru combaterea epidemiei COVID-19, iar 24 de milioane de dolari - pentru majorarea fondului de șomaj și alte cheltuieli sociale.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi Republicii Moldova un credit de 70 de milioane euro, dintre care 30 de milioane de euro vor fi direcționate pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, iar 40 de milioane de euro (câte 20 de milioane euro în 2020 și în 2021) în sectorul de sănătate.

În cadrul ședinței Guvernului din 17 aprilie, prim-ministrul Ion Chicu a menționat: „Nici în cel mai sumbru scenariu nu am putut să prevedem așa o situație. Suntem în stare excepțională. Trebuie să venim cu măsuri pentru a salva societatea și economia, suntem în situația când veniturile scad și cheltuielile cresc.  Există probabilitatea unei căderi și mai mari a PIB și va fi nevoie de a monitoriza foarte strict cheltuielile.”.

După noile rectificări, veniturile Bugetului vor fi de 61,67 de miliarde de lei, cu 11% mai mici față de cele aprobate anterior. Cheltuielile vor fi de 77,9 miliarde de lei, cu 1,6% în scădere față de cele aprobate inițial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0