Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Profilul moldovenilor reveniți din străinătate: Cât de mult îi îngrijorează pandemia

© Sputnik / Мирослав РотарьМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Un sondaj de opinie realizat de compania CBX-AXA la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul” conturează profilul cetățenilor moldoveni care au revenit în țară pe fundalul pandemiei COVID-19.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Potrivit studiului realizat de CBS AXA, în luna martie, 7,6% dintre moldovenii aflați peste hotare au revenit acasă. Unii sunt îngrijorați de pericolul reprezentat de COVID-19, dar și de faptul că ar putea lesne să rămână fără un loc de muncă în scurt timp. 

Vama temporară ”Palanca” - Sputnik Moldova
Societate
Date de la Poliția de Frontieră: Iată câți moldoveni au revenit în țară timp de 24 de ore

Rezultatele sondajului arată că în luna martie doar 12% dintre cei reveniți s-au aflat peste hotare mai mult de un an. Tocmai această categorie pare să aibă mai multă siguranță - niciunul dintre ei nu a mărturisit că şi-a pierdut locul de muncă. 

Situația este diferită în cazul celor care s-au aflat peste hotare mai puţin de jumătate de an. Fiecare a cincea persoană chestionată din această categorie a declarat că şi-a pierdut locul de muncă, iar 20% consideră că-l pot pierde în viitorul apropiat. 50% din totalul celor reveniți de peste hotare sunt siguri însă că nu vor rămâne fără job, iar 32% cred că veniturile lor vor scădea în următoare perioadă.

Самолет - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru moldovenii din diaspora: Noi curse charter au fost aprobate de autorități

Autorii sondajului le-au chestionat și pe rudele moldovenilor care nu au revenit acasă, ci au preferat să rămână peste hotare. Potrivit datelor oferite de acestea, 84% dintre cei aflaţi în străinătate nu planifică să revină în Republica Moldova în următoarele trei luni.

Același stiudiu arată că 42% dintre respondenţi au mărturisit că muncesc în Republica Moldova. O treime dintre cei angajaţi afirmă că merg la locul de muncă în perioada de stării de urgență. Alţi 20% dintre cei chestionați au dezvăluit că muncesc de acasă, iar jumătate dintre cei angajaţi nu lucrează în această perioadă.

Peste 80% dintre cei care muncesc în Republica Moldova susţin că nu li s-a micșorat salariul pentru luna martie, iar plățile nu au fost amânate. 

Jumătate dintre cei angajaţi sunt siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, 28% sunt îngrijoraţi de o posibilă concediere, iar 10% sunt aproape siguri că-şi vor pierde locul de muncă.

Ședința celulei de criză la MAEIE - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii din străinătate sunt rugați să evite călătoriile: Asistența oferită de MAEIE

29% care declară că veniturile lor s-au diminuat şi altele 10% că s-au redus dramatic.

Greu de crezut, dar pe timp de pandemie în cazul unora veniturile chir s-au majorat.

Aproape 10% dintre respondenți au declarat că veniturile lor au crescut şi vor continua să crească în următoarele luni, comparativ cu 29% care declară că veniturile lor s-au diminuat şi altele 10% că s-au redus dramatic.
În ceea ce priveşte COVID-19, 73% dintre intervievaţi susţin că este un virus periculos, iar 86% cred că deciziile autorităţilor pe timp de carantină sunt corecte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0