Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din străinătate sunt rugați să evite călătoriile: Asistența oferită de MAEIE

Abonare
Ministrul Oleg Țulea a convocat Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în vederea întreprinderii acțiunilor necesare pentru ajutorarea cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile în străinătate.

Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu: De luni - program special de lucru în instituțiile subordonate Guvernului
CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. Unui număr de peste 450 de cetățeni moldoveni le-a fost facilitată, pe linia MAEIE, trecerea frontierelor străine și revenirea în țară pe parcursul săptămânii trecute.

Dintre aceștia, din Austria au revenit în țară 90 de persoane, din Portugalia - 57, din Rusia - 146, din Ucraina - 122 de persoane, din Ungaria - 35, din Slovenia - 37 de camioane.

Informația a fost făcută publică de ministerul de Externe, datele fiind totalizate în ședința de luni, 23 martie, a Celulei de Criză a MAEIE, convocată de ministrul Oleg Țulea în contextul riscurilor de răspândire a COVID-19.

Ambasadele se confruntă cu un număr mare de cereri de reîntoarcere a cetățenilor noștri în Republica Moldova, în condițiile în care deplasările, atât pe cale aeriană cât și terestră, sunt tot mai limitate în acest moment din cauza restricțiilor impuse de majoritatea statelor europene, potrivit MAEIE.

Multe state aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea accesului de intrare, dar și ieșire din/în anumite zone, închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină.

Ion Chicu în ședință  - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Ion Chicu: Măsuri de suport pentru oamenii de afaceri 

„Prin urmare, în vederea evitării unor situații de blocaj peste hotarele Republicii Moldova și a consecințelor încălcării regimului de ședere în alte state, MAEIE reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova de a evita călătoriile, iar în cazul în care acestea nu pot fi evitate, de a se informa despre măsurile dispuse de autoritățile statelor de tranzit/destinație în contextul limitării răspândirii infecției de COVID-19”, subliniază ministerul.

MAEIE le recomandă cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile sau care necesită asistență consulară peste hotare să contacteze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara respectivă sau să apeleze la Centrul de apel MAEIE, la nr. de telefon +373 22 788722.

În total, pe parcursul săptămânii trecute, au revenit acasă 24 de mii de cetățeni moldoveni. Informația a fost confirmată pentru Sputnik de șefa secției Relații Publice a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.

În general, săptămâna trecută, fluxul în ambele sensuri prin punctele de trecere a frontierei a constituit peste 41 de mii de traversări, ceea ce înseamnă o descreștere cu 82% față de a doua săptămână a lunii martie. Din total, 58% din traversări au fost înregistrate la punctele de trecere a frontierei situate la hotarul cu România.

Fluxul de știri
0