Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Europa se pregătește pentru schimbări irevocabile - iată ce se întâmplă

© Sputnik / Доминик Бутен / Accesați arhiva multimediaСитуация в Париже в связи с коронавирусом
Ситуация в Париже в связи с коронавирусом - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Criza provocată de răspândirea noului tip de coronavirus se pare că schimbă radical lumea. Editorialistul Irina Alksnis încearcă să scoată în prim plan schimbările irevocabile cu care se vor confrunta statele Europei chiar și după sfârșitul epidemiei.

Președintele Franței a prelungit până la data de 11 mai regimul de autoizolare și carantină - încă patru săptămâni care se adaugă celor patru care au trecut deja.

Această decizie a autorităților franceze nu a fost una neașteptată. Chestiunea fiind doar una de durată - fie că va fi vorba de o lună sau o lună și jumătate - și dacă ar fi trebuit să ne așteptăm la noi restricții sau, invers, la unele măsuri mai blânde.

Declarațiile recente ale lui Emmanuel Macron și ale altor oficiali europeni nu lasă nicio îndoială că cetățenii sunt încurajați în mod constant să conștientizeze schimbările sistemice aflate în curs de desfășurare și să-și modeleze propriile vieți în conformitate cu acestea.

Macron avertizează despre o posibilă destrămare a zonei Schengenen - Sputnik Moldova
Video
Macron avertizează despre o posibilă destrămare a zonei Schengenen
Sâmbăta trecută, președintele francez a anunțat că granițele spațiului Schengen ar putea fi închise chiar până în septembrie. Până în prezent, interdicția călătoriilor opționale în UE este valabilă până pe 15 mai, dar, se pare, o prelungire a termenului este inevitabilă. De asemenea, ca un ecou la cele enunțate de Macron răsună și atenționarea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că cetățenii nici nu ar trebui să se gândească la planuri de călătorie pentru această vară pentru Europa.

Cu toate acestea, o altă declarație a șefului UE a fost și mai deprimantă: un regim strict de autoizolare pentru persoanele în vârstă ar putea fi prelungit până la sfârșitul anului (adică timp de opt luni și jumătate!). Această întrebare este legată de vaccinul COVID-19 - există speranță că până atunci aceasta va exista deja.

Von der Layen este oarecum nesincer

Acum, în multe țări, se lucrează activ la crearea unui vaccin. Experții ruși intenționează să intre în faza de testare pe oameni la începutul verii. În China, studiile clinice sunt în plină evoluție și urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului. Iar britanicii, care încă nu au început testele pe oameni, promit să o obțină până în septembrie, dar optimismul lor pare să trezească dubii.

acasă - Sputnik Moldova
Societate
Cum va arăta viața moldovenilor după izolare: Ce își doresc cel mai mult oamenii - Video

Protocoalele pentru crearea unor astfel de medicamente sunt extrem de stricte și necesită luni de testare mai întâi la animale și apoi la om. Potrivit experților, o perioadă realistă este de un an. Așadar, oamenii de știință britanici fie își înfrumusețează foarte mult perspectivele, fie vor încălca regulile concepute pentru a garanta siguranța produselor farmaceutice pentru oameni.

Fie că este posibil, dacă se dorește, autoritățile europene vor avea ocazia de a extinde regimul de autoizolare pentru cetățenii mai în vârstă, deoarece chiar și după crearea vaccinului va trebui să treacă printr-o mulțime de aprobări birocratice în Europa. Potrivit lui Macron, diferența de răspândire a infecției în întreaga lume creează riscul apariției de noi focare - și dacă da, unele măsuri restrictive pot fi ținute timp de un an sau doi, iar altele pot fi introduse, anulate și reintroduse - în funcție de situație.

Este greu de imaginat cât de deprimantă o ședere atât de lungă în cei patru ziduri va afecta mentalul, moralul și, ca urmare, bunăstarea fizică a cetățenilor mai în vârstă. Și putem fi siguri că va continua și panica a milioane de persoane și a multor întreprinderi care nu știu la ce să se aștepte.

Șomer - Sputnik Moldova
Societate
Ce se întâmplă cu persoanele care au rămas fără loc de muncă în perioada stării de urgență

Totuși, se pare că obiectivul principal al tuturor acestor dezvăluiri înfricoșătoare făcute de autorități nu este atât anunțarea preliminară al măsurilor inevitabile (există speranța că în realitate totul va fi mai bine), ci o informare treptată a societății privind noile realități a unei lumi aflate în radicală schimbare, în care Europa va trebui să trăiască - după sfârșitul epidemiei.

Totuși, majoritatea oamenilor percep evenimentele actuale ca pe o forță majoră de curtă durată, care va avea în final un cadru clar definit și la finalizarea căruia, să spunem peste câteva săptămâni, totul va începe să revină la normal. Businessul (în special mic și mijlociu), desigur, manifestă îngrijorare și nervozitate, dar contează pe ajutorul statului în speranța că își vor recupera pierderile atunci când toate acestea se vor termina.

Acum este din ce în ce mai clar că nu se va termina nimic. Da, treptat restricțiile și interdicțiile vor fi ridicate - probabil după modelele Austriei, care acum, pas cu pas, reduce măsurile restrictive impuse în perioada epidemiei. De astăzi, magazinele mici sunt deschise acolo (până la 400 de metri pătrați) - desigur, cu respectarea strictă a măsurilor de securitate. Dar sectoare întregi ale economiei (turism, transport aerian, divertisment și evenimente de masă - lista este foarte lungă) vor continua să rămână în interdicție totală sau parțială pentru o perioadă îndelungată de timp. Și acest lucru înseamnă faliment garantat al întreprinderilor respective și o masă imensă de șomeri, deoarece niciun sprijin de la stat nu va asigura supraviețuirea afacerilor care nu vor activa luni de zile și absența unor perspective clare.

Poliția franceză - Sputnik Moldova
Lupta cu coronavirusul: Stare de urgență în Franța

Presa britanică informează că jucătorii clubului de fotbal Arsenal au respins propunerea conducerii privind o posibilă reducere de salariu din cauza pandemiei. Prin aceasta, se poate vedea un egoism și o viziune de scurtă durată a persoanelor care au refuzat să vină în întâmpinare și să ajute la depășirea perioadei dificile pentru care un angajator le plătește mulți bani. Sau, dimpotrivă, putem observa o adevărată înțelegere a situației.

Sportul mare, cu evenimentele sale de masă și câștigurile mari ale sportivilor, care sunt adesea sunt exagerate până la indecență, pare să devină una dintre victimele schimbărilor în curs. Așadar, nu există un motiv special pentru care jucătorii de fotbal să se încordeze și să se revolte într-o situație în care industria este pe punctul de a se prăbuși, dar li se pare corect să ia acum tot ce pot la maximum, iar apoi Dumnezeu știe ce va urma.

Singura problemă este aceea că această logică folosită de societate pe timp de crize severe garantează evoluția evenimentelor în conformitate cu cel mai prost și mai dificil scenariu. Aș dori să cred că, dacă nici jucători britanici de fotbal nu înțeleg asta, atunci măcar majoritatea europenilor ține minte acest lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0