Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu persoanele care au rămas fără loc de muncă în perioada stării de urgență

CC0 / Pixabay / kalhh / Șomer
Șomer - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au rămas fără un loc de muncă de când în țara noastră a fost instituit regimul stării de urgență.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Persoanele înregistrate cu statut de șomer la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă beneficiază lunar de ajutor de șomaj în cuantum de 2775 lei. O prevedere în acest sens se conține în articolul IV al Legii nr.56/2020, precum și în contextul prevederilor Dispoziției nr.15 din 08 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Din categoria celor cu statut de șomer fac parte inclusiv persoanele revenite de peste hotare. 

Fructe și legume - Sputnik Moldova
Societate
Mai mulți producători agricoli vor putea vinde produse în sectorul Buiucani: Pe ce adrese

Ajutorul de șomaj se oferă și persoanelor care și-au pierdut locul de muncă drept consecință a stării de urgență. Pentru a beneficia de suport, fiecare cetățean trebuie să se înregistreze cu statut de șomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa și să solicite ajutorul de șomaj. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează că aceste persoane nu sunt obligate să-și cumpere polița de asigurare medicală.

Și persoanele care și-au pierdut locul de muncă înaintea declarării stării de urgență și nu confirmă stagiul de cotizare de 12 luni în ultimele 24 luni urmează să se înregistreze cu statut de șomer.

Долар  - Sputnik Moldova
Societate
Când vor primi banii beneficiarii de prestații sociale: Anunțul CNAS

Aceste persoane însă sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală prin achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă până la înregistrarea cu statut de șomer.

Sunt obligate să se asigure individual și persoanele revenite de peste hotarele Republicii Moldova în perioada stării de urgență.

După ridicarea stării de urgență, ajutorul de șomaj pentru toți șomerii se va acorda în condițiile Legii nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj.

Conform Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgență nr.55 din 17 martie 2020, stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova este declarată în perioada 17 martie – 15 mai 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0