BRUXELLES, 7 aprilie - Sputnik, Daniela Porovăț. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Comisiei Europene, care arată că a fost deblocat un miliard de euro din Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS) pentru a servi drept garanţie pentru Fondul European de Investiţii.
Anunţul de luni răspunde angajamentului asumat în comunicarea Comisiei din 13 martie de a oferi un ajutor imediat IMM-urilor care au fost grav afectate, cu fonduri care să poată fi deblocate deja în luna aprilie. Acest demers face parte din pachetul de măsuri anunţat de Grupul BEI la 16 martie, menit să mobilizeze rapid sprijinul pentru IMM-urile şi întreprinderile cu capitalizare medie din Europa, se menţionează în comunicat.
"Una dintre consecinţele economice imediate ale pandemiei de coronavirus este lipsa bruscă de lichidităţi care afectează întreprinderile mici şi mijlocii. Aceste întreprinderi sunt, în general, cele mai afectate într-o situaţie de criză şi este esenţial să fie sprijinite cu lichidităţi suficiente pentru a putea supravieţui crizei”, spune Comisia Europeană.
Cum într-o situaţie de penurie de lichidităţi băncile nu sunt stimulate să acorde împrumuturi IMM-urilor, din cauza creşterii bruşte a riscului perceput, sunt necesare garanţiile UE care să sprijine aceste împrumuturi, se mai arată în comunicat. Astfel, începând de astăzi, FEI oferă pieţei garanţii specifice sprijinite de FEIS pentru a limita impactul pandemiei asupra întreprinderilor mici şi mijlocii şi asupra întreprinderilor mici cu capitalizare medie.
Condiții mai bune pentru împrumuturi
Principalele caracteristici ale acestor garanţii vor fi: un acces simplificat şi mai rapid la garanţia FEI; o acoperire mai mare a riscurilor - până la 80% din pierderile potenţiale aferente împrumuturilor individuale (spre deosebire de acoperirea-standard de 50%); accentul pus asupra împrumuturilor pentru capital circulant în întreaga UE; acordarea unor condiţii mai flexibile, inclusiv amânarea, reeşalonarea sau suspendările temporare ale obligaţiei de rambursare a împrumuturilor.
Noile caracteristici vor fi accesibile noilor intermediari financiari, precum şi intermediarilor financiari existenţi care colaborează deja cu FEI, care vor oferi la rândul lor condiţii speciale pentru peste 100.000 de întreprinderi care beneficiază de garanţii în cadrul programelor COSME LGF şi InnovFin SMEG.
La rândul său, directorul general al FEI, Alain Godard, a afirmat că, în această perioadă de criză fără precedent, este esenţial ca IMM-urile să primească sprijinul de care au nevoie.
"FEI depune eforturi intense pentru a asigura un răspuns rapid şi adecvat la pandemia de COVID-19 şi avem plăcerea de a lansa astăzi, împreună cu Comisia, această nouă iniţiativă în valoare de 8 miliarde euro. Deşi acesta este un prim pas important, Grupul BEI va continua să depună eforturi în vederea găsirii unor soluţii suplimentare pentru a răspunde rapid nevoilor de finanţare ale antreprenorilor din întreaga Europă", a spus Godard.
Este de urmărit în ce măsură aceste finanțări vor ajunge și la IMM-urile din România care se confruntă cu aceeași criză de lichidități ca și întreprinderile mici și mijlocii din toată Uniunea Europeană. Cum intermediarii de care vorbește comunicatul Comisiei Europene sunt instituții bancare, acestea aparțin, de obicei, statelor bogate și vor avea tendința de a sprijini IMM-urile din aceste țări. Băncile locale și creditorii locali din România aparțin, în mare parte, unor corporații străine, așa că se pune întrebarea: cine va lua partea leului în privința acestui sprijin acordat de UE IMM-urilor?