Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizie importantă a BNM: Iată care sunt recomandările pentru bănci pe timp de epidemie

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță despre acțiunile care trebuie întreprinse de bănci pentru a diminua impactul crizei cauzat de epidemia de coronavirus.

CHIȘINĂU, 6 apr - Sputnik. Banca Națională a Moldovei recomandă băncilor licențiate să se abțină de la distribuirea dividendelor către acționari și alte forme de distribuire a capitalului, cel puțin până la 30 septembrie 2020. Recomandarea a fost aprobată de Comitetul Executiv al BNM în cadrul unei ședințe extraordinare.

”Decizia vine în contextul atenuării efectelor cauzate de pandemia COVID-19 pentru a menține băncile suficient de bine capitalizate și stabile”, precizează BNM printr-un comunicat.

De asemena, BNM a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizorul de conservare a capitalului constituit anterior. Capitalul conservat poate fi utilizat pentru a absorbi eventualele înrăutățiri a calității portofoliului de credit și a sprijini finanțarea mediului de afaceri și a populației.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Cum vom achita creditele bancare pe timp de criză – Iată ce spune Banca Națională

În acest context, băncile sunt încurajate să continue să promoveze politici adecvate privind recunoașterea și acoperirea expunerilor neperformante și să efectueze o planificare solidă a capitalurilor și a lichidităților, precum și o gestiune robustă a riscurilor.

Potrivit BNM, aceste măsuri sunt în concordanță cu bunele practici internaționale și sunt similare deciziilor promovate în ultima perioadă de majoritatea băncilor centrale din Uniunea Europeană și din regiune.

Începând cu 17 martie curent, odată cu instituirea stării de urgență în țară, Banca Națională a adoptat un șir de măsuri menite să atenueze impactul generate de epidemia de coronavirus asupra sectorului bancar, populației și mediului de afaceri.

Fluxul de știri
0