Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Cinci măsuri care vin să sprijine cetățenii în această perioadă dificilă

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUПрезидент Республики Молдова Игорь Додон
Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat mai multe măsuri pentru sprijini persoanele fizice și juridice în perioada de carantină.

Dodon, Filip, Greceanîi - Sputnik Moldova
Societate
Conducerea țării, optimistă: Restricțiile au efect, evoluția lucrurilor - mai bună
CHIȘINĂU, 30 mart- Sputnik. Președintele Igor Dodon a anunțat cinci măsuri care vin să sprijine cetățenii în această perioadă. Astfel, toți angajații statului care au fost testați pozitiv cu COVID-19 vor primi un ajutor unic din partea statului de 16 mii de lei.

’’Acest ajutor de două salarii medii pe economie va fi oferit medicilor, asistenților medicali, polițiștilor și vameșilor care au fost infectați, acum sunt peste 70 de persoane. Mai mult, reconfirm că lucrătorii din domeniul medical din prima linie salariile vor fi duble și la fel intenționăm să procedăm și cu alte structuri care sunt în prima linie, a declarat președintele Igor Dodon.

Șeful statului a anunțat că și întreprinderile care și-au sistat activitatea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale și sunt afectate, vor fi ajutate de stat. Mai exact, din Fondul de Remunerare a Munci, agenții economici vor primi ajutor la plata impozitelor. Igor Dodon a precizat că pentru aceasta, însă, întreprinderile trebuie să respecte câteva cerințe.

Coronavirus - Sputnik Moldova
Societate
Noi informații despre coronavirus în Moldova: Câți copii sunt infectați cu COVID-19
’’Este vorba despre HoReCa, sălile de agrement, toate tipurile de întreprinderi, dacă vor menține achitarea salariului pentru angajați, statul le va restitui în proporție de 100% impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și plata asigurării medicale. Mai mult, salariul trebuie să fie la nivelul celui din luna februarie și să fie prezentate lista salariaților la data de 1 martie’’, a menționat șeful statului.

O altă măsură vine să-i sprijine pe agenții economici care și-au stopat activitatea nefiind presați de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, dar care nu au comenzi pe piețele externe. În acest caz, statul va compensa 60% din suma impozitelor.

’’Noi știm că acum suferă domeniul textilelor, pentru că a scăzut cerința pe piața externă, mai știm că domeniul cablajelor la fel și-a micșorat activitatea, iată pentru așa timp de întreprinderi vom veni în ajutor, ’’ a anunțat președintele.

Noul punct de inspecție ANSA la vama Leușeni - Sputnik Moldova
Societate
Sediul central al ANSA este în carantină. Un angajat al instituției are COVID-19
Igor Dodon a mai spus că de susținerea autorităților vor avea parte și cei care au intrat în șomaj tehnic, dar au avut activitate în ultimele nouă luni ale anului.

’’Persoanele care au dreptul să se adreseze oficiilor Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă și au activat în ultimele nouă luni, pentru ele, noi am majorat de trei ori fondul de șomaj,’’a declarat Igor Dodon.

Nu vor rămâne fără ajutor nici cetățenii care nu au fost angajați sau nu au avut un loc stabil de muncă. Pentru această categorie de persoane, statul va garanta salariul minim pe economie, adică aproximativ 2800 de lei.

’’Pentru cei care nu au fost angajați, persoanele active de muncă, inclusiv cei care au revenit acum de peste hotare, se pot adresa pentru a obține salariul minim pe economie. Eu cred că este un suport esențial din partea statului pentru cetățenii Republicii Moldova’’, a mai spus președintele țării.

Igor Dodon a anunțat că autoritățile își doresc ca aceste măsuri să intre în vigoare din luna aprilie. Pentru aceasta, Guvernul, cel mai scurt timp, va face modificările necesare și le va propune spre aprobare.

Fluxul de știri
0