Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii continuă să revină acasă: 2340 de persoane în 24 de ore

© Photo : Facebook/Poliția de Frontieră Poliția de Frontieră
Poliția de Frontieră  - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 668 de traversări, anunță Secția Relații Publice a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

CHISINAU, 28 mart – Sputnik. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 2 340 de traversări persoane, dintre care 1 315 treceri la frontiera moldo-română, 576 treceri la frontiera cu Ucraina și 449 treceri a frontierei aeriene (curse charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei la intrarea în Republica MOldova au fost:

PTF Leușeni – 830 de traversări persoane;

PTF Aeroport Chișinău – de 449 de traversări persoane (curse charter);

PTF Sculeni – 231 de traversări persoane;

PTF Tudora – 214 traversări persoane;

PTF Giurgiulești-Galați – 199 de traversări persoane.

Spital - Sputnik Moldova
Societate
Veste bună: 11 bolnavi de COVID-19 s-au însănătoșit în Republica Moldova 
În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 668 de persoane și completate 2 340 de fișe epidemiologice individuale. Prin culoarul de tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat patru mijloace de transport care au transportat 10 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei curse charter din Federația Rusă și din Germania, fiind aduși acasă 447 de cetățeni moldoveni.

Precizăm că Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal au luat mai multe măsuri în scopul diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special, la punctele de trecere a frontierei, dar și măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

Printre acestea se numără:

- monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,

- detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,

- izolarea de celelalte persoane,

- solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

Ședință comună a membrilor Cabinetului de miniștri cu conducătorii APL de nivelul II - Sputnik Moldova
Un licăr de speranță în combaterea coronavirusului – Declarație importantă a premierului
La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

Cine poate traversa frontiera de stat pe timp de pandemie

Coronavirus - Sputnik Moldova
Societate
Încă 22 de cazuri de COVID-19: Bilanț în Republica Moldova - 199 de îmbolnăviri

Poliția de Frontieră amintește că, în conformitate cu Hotărârea nr.9 din 15 martie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, începând cu data de 17 martie 2020, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului. Această restricție nu se referă la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaționale și membrii de familie ai acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini poate fi autorizată doar după coordonarea acestei chestiuni cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Tranzitul teritoriului Republicii Moldova, în condiție de pandemie

La fel, este autorizată tranzitarea teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești - Galați și Giurgiulești – Reni, a cetățenilor străini care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora.

Traficul aerian, sistat

Логотип МИА Россия сегодня - Sputnik Moldova
Rusia
AIP ”Rossiya Segodnya” se alătură Alianței de luptă împotriva COVID-19
Totodată, din 17 martie curent, ora 00:00, a fost sistat traficul aerian prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău. Ca excepții, a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte este examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă.

La informarea oficială de către autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, cât și în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt închise (Harta punctelor de trecere a frontierei închise și active).

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră amintește că de mâine, 29 martie, de la ora 08:00, își sistează activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rossoșani.

Fluxul de știri
0