Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu crea panică: Fii informat - tot ce trebuie să știi despre coronavirus

© AFP 2024 / INA FASSBENDERKit de testare pentru probe de coronavirus
Kit de testare pentru probe de coronavirus - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova au fost confirmate trei cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Tot ce trebuie să știi despre acest virus și modalitățile de protejare.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Noul coronavirus se răspândește rapid în toată lumea, inclusiv și în Republica Moldova. Suntem expuși riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 de aceia trebuie să respectăm anumite reguli de igienă și să fim informați. 

Ce este coronavirusul?

бутылка с водно-спиртовым дезинфицирующим средством для рук - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Peste 20 de persoane suspecte sunt internate

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de viruşi, întâlniţi atât la animale, cât şi la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). 

Cât de periculos este?
Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu COVID-19 poate provoca simptome uşoare, cum ar fi scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Se poate manifesta însă și mai sever, în cazul unor persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Oamenii în vârstă, cei cu afecţiuni cronice sunt mai vulnerabile.

Cine este predispus la complicaţii severe ale bolii?
Deşi trebuie investigat mai amănunţit modul în care COVID-19 afectează oamenii, pana acum persoanele vârstnice şi cele care prezintă afecţiuni medicale preexistente (diabet, boli de inima) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe.

Cum se răspândește virusul?

Personalul Crucii Roșii se pregătește pentru transportul unui pacient cu Coronavirus în timpul unei simulări, Roma - Sputnik Moldova
Societate
Italia, coronavirus: Peste 10 mii de cazuri și 631 de decese – la ce se aşteaptă italienii

Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale. Este importantă respectarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şervetele pe care aruncati-le imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.

Cât rezistă virusul pe suprafeţele exterioare?
Nu se ştie exact cât poate rezista virusul pe suprafeţele exterioare, deşi informaţiile preliminare sugerează că COVID-19 poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanţii pe bază de clor, alcool, pot ucide virusul.

Ce face o persoană care are suspiciuni de infectare cu coronavirus sau a revenit din țăriile afectate de virus? 

В Шереметьево усилили санитарный контроль в связи с коронавирусом   - Sputnik Moldova
O mamă cu trei copii, suspecți de contaminare cu coronavirus: Au venit de la Verona

Fiecare persoană care a vizitat recent țările afectate de coronavirusul de tip nou și prezintă simptome precum febră sau tuse, trebuie să solicite ajutor medical, apelând la serviciul 112 sau medicul de familie, comunicând detaliile cu privire la istoricul călătoriei.

Persoanele care au revenit din țările cu risc sporit de infecție cu coronavirus de tip nou sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 și nu prezintă simptome ale infecțiilor respiratorii, trebuie să se autoizoleze la domiciliu (să evite ieșirile publice, zonele aglomerate, să păstreze distanța de 1 metru de la alte persoane) și să contacteze imediat medicul de familie pentru a fi examinate și plasate sub supraveghere la domiciliu pentru 14 zile. 

Măsurile întreprinse de autorități

Victor Pântea - Sputnik Moldova
Consumul de băuturi alcoolice ne poate proteja de gripă sau coronavirus? Ce spun medicii

Autoritățile din Republica Moldova au decis suspendarea procesului educațional în școli și grădinițe, pe parcursul săptămânii curente, dar și a săptămânii viitoare. În cazul instituțiilor de învățământ superior, fiecare instituție în parte decide asupra măsurilor de securitate cum ar fi reducerea numărului de studenți într-o aulă sau reducerea numărului de ore. Nu este exclusă sistarea procesului educațional și în instituțiile de învățământ superior. La fel, toate manifestările ce implică mulțimi de oameni au fost anulate: concerte, competiții sportive, reprezentații teatrale etc. Zborurile din Italia și spre această țară au fost anulate începând cu data de 12 martie. În punctele de trecere a frontierelor, oamenilor le este verificată temperatura, iar dacă prezintă simptome de infectare cu coronavirus sunt transportați imediat la spital. Toate persoanele care s-au întors din Italia sunt obligate să îndeplinească un formular speciale și sunt rugate să stea 14 zile acasă, iar dacă au simptome de infectare, să de adreseze la medicul de familie. 

Ce se întâmplă cu persoanele infectate cu coronavirus? 

Persoanele care sunt infectate cu coronavirus sunt internate în spital în boxe de reanimare. Acces la ele au doar medicii care sunt echipați corespunzător pentru a nu se contamina. Fiecare boxă are ventilare separată. 

Fluxul de știri
0