Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu veteranii – Iată ce le-a promis

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Prim-ministrul Ion Chicu a participat la şedința Consiliului Național pentru Problemele Veteranilor
Prim-ministrul Ion Chicu a participat la şedința Consiliului Național pentru Problemele Veteranilor - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a participat la şedința Consiliului Național pentru Problemele Veteranilor. La ședința, prezidată de Eduard Maica, președintele Uniunii Veteranilor, au participat reprezentanți ai 11 organizații de veterani, peste 150 de oameni din toate raioanele.

CHIȘINĂU, 7 mart - Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a participat astăzi la o ședință organizată de veterani, anunță Direcția Comunicare și Protocol al Guvernului Republicii Moldova.

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Prim-ministrul Ion Chicu a participat la şedința Consiliului Național pentru Problemele Veteranilor
Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu veteranii – Iată ce le-a promis  - Sputnik Moldova
Prim-ministrul Ion Chicu a participat la şedința Consiliului Național pentru Problemele Veteranilor

În cadrul ședinței au fost abordate problemele cu care se confruntă veteranii, printre care accesul la servicii medicale, la tratament balneo-sanatorial, problema asigurării medicale a veteranilor neangajați în câmpul muncii și altele.

Veteranii de război protestează în fața Guvernului - Sputnik Moldova
Politică
Cine ar fi sponsorii protestelor de ieri – Iată ce spune deputatul socialist Grigore Novac
Părțile au discutat și despre eficiența activității Consiliului pentru Problemele Veteranilor, care activează pe lângă prim-ministru, și oportunitatea creării unei structuri în cadrul Guvernului care s-ar preocupa doar de problemele veteranilor. Vorbitorii au condamnat comportamentul pe care l-au avut participanții la acțiunile din data de 2 martie, menționând că acestea nu îi reprezintă.

Premierul a vorbit despre măsurile întreprinse de Executiv pentru susținerea veteranilor. A fost aprobat proiectul de lege, care prevede acordarea poliței medicale gratuite veteranilor neangajați în câmpul muncii. A fost dublată mărimea indemnizațiilor pentru văduvele veteranilor și mărite alocațiile pentru serviciile medicale.

Veteranii de război protestează în fața Guvernului - Sputnik Moldova
De ce protestele ar putea fi un colac de salvare pentru Sandu, dar nu-l ajută pe Năstase
„Soluționăm problemele în măsura posibilităților. Încasările la buget, în perioada ianuarie-februarie 2020, sunt cu 1,2 miliarde mai mari decât în perioada similară a anului 2019. În special, au crescut încasările Serviciului Vamal - cu 25% mai mult comparativ cu 2019. Acești bani ne vor permite soluționarea mai multor probleme sociale, inclusiv ale veteranilor. Am alocat suplimentar 174 de milioane de lei pentru majorările indemnizațiilor. În prima etapă,  plățile vor creşte de la 100 la 300 de lei. Până la sfârșitul anului  vom ajunge la 500 de lei", a menționat premierul Ion Chicu în cadrul discuției cu veteranii.

Luni, 2 martie 2020, pe Piața Marii Adunări Naționale din Capitală au avut loc proteste organizate de veteranii conflictului de pe Nistru, la care s-au alăturat și mai mulți simpatizanți au unirii Moldovei cu România.

Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Politică
Ședință cu ușile închise: Ion Chicu a ascultat care sunt cerințele protestatarilor - Video
Protestul din fața clădirii Guvernului a durat mai bine de opt ore. Aceștia mai întâi au cerut demisia întregului Cabinet de Miniștri, ulterior doar a ministrului de Externe și schimbarea ministrului Apărării ca până la urmă să ceară alegeri anticipate. În spre seară, premierul Ion Chicu a desfășurat o ședință cu protestatarii unde au fost exprimate clar cerințele manifestanților.

Manifestanții au cerut mai întâi de toate demisia ministrului moldovean de Externe, Aurel Ciocoi. Drept motiv a fost invocată declarația acestuia precum că Rusia practic a fost cea care a oprit conflictul armat de la Nistru.

De asemenea, combatanții au mai cerut crearea unei structuri pe lângă Guvernul țării, care va fi responsabilă de soluționarea problemelor veteranilor, în primul rând, cele sociale.

Fluxul de știri
0