Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cinematografia națională ar putea avea un fond de investiții: Vezi de unde vin banii

© Fotolia / FabioderbyКинопленка и кинохлопушка
Кинопленка и кинохлопушка - Sputnik Moldova
Abonare
Domeniul cinematografic al Republicii Moldova este în vizorul Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Se propun modificări legislative.

CHIȘINĂU, 29 feb – Sputnik. Legea Cinematografiei ar putea fi modificată. Discuții în acest sens au avu loc în cadrul Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, la care au participat reprezentanții caselor de producție, dar și reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Sergiu Harea - Sputnik Moldova
Premieră: Cinematografia moldovenească, pe agenda investitorilor străini

Contactat de Sputnik Moldova, secretarul de stat al MECC Andrei Chistol a precizat că domeniul cinematografic a devenit prioritate pentru autorități, în special, odată cu implementarea, acum trei ani, a Programului de finanțare a producției cinematografice.

Acesta spune că se dorește modernizarea și îmbunătățirea cadrului legislativ, mai exact, a Legii Cinematografiei. Cea mai importantă modificare, spune Andrei Chistol, ține de crearea unui fond național al cinematografiei și suplimentarea bugetului de stat acordat producțiilor cinematografice.

„La momentul actual, bugetul destinat este în valoare de șase milioane de lei. Este un buget care nu contribuie în măsura necesităților la calitatea producției cinematografice și la anumite coproducții cinematografice care pot fi realizate”, a menționat secretarul de stat.

La moment, concursul de proiecte cinematografice este deschis pentru casele de producție, care sunt societăți cu răspundere limitată ca formă juridică, precum și pentru mai multe instituții, cum ar fi Moldova-Film.

„Oferim accesul la aceste finanțări pentru casele de producție și mă bucur foarte mult că în ultimii ani, după ce am relansat Centrul Național de Cinematografie și s-a instituit pentru prima dată de la independență încoace un concurs de proiecte cinematografice, numărul caselor de producție a crescut, au fost create altele noi, au apărut foarte mulți regizori, producători, tineri care cumva până acum trei ani erau într-o așteptare, într-o conlucrare mai mult pe proiecte mici”, precizează secretarul de stat.

Valeriu Jereghi - Sputnik Moldova
Start concursului pentru finanțarea proiectelor cinematografice: Iată care sunt condițiile
Astfel, urmează ca în scurt timp să fie propus un regulament de promovare a investițiilor străine în domeniul cinematografic și audiovizual.

„Suntem în discuții cu donatorii internaționali de a obține asistență pentru a implementa acel sistem de Cash Rebate. Vom veni și cu modificări la regulamentul de finanțare a producțiilor cinematografice pentru a îmbunătăți și a eficientiza/transparentiza sistemul de selecta a proiectelor cinematografice. Cum formăm echipele de selecție, cum apreciem proiectele? Aici mizăm foarte mult pe o asistență tehnică pe care o vom avea în viitorul apropiat în ce privește Centrul Național de Cinematografie”, a precizat Chistol.

Totodată, ministerul este în căutarea donatorilor care vor susține crearea a cât mai multe Centre de Excelență, care să pregătească tinerii specialiști în domeniul cinematografic, tehnicieni, scenariști, regizori, cameramani și toți cei implicați în producțiile cinematografice. În momentul de față, un astfel de centru există. Este vorba de Centrul de Excelență Artcor, care are deja un program bine instituit de formare a specialiștilor în domeniu.  

De asemenea, în viitorul apropiat va fi lansat un nou proiect la Universitatea de Stat a Republicii Moldova, care se va axa pe domeniul media, mass-media, audiovizual și cinematografic.

Radu Zaporojan și Sergiu Ciorescu  - Sputnik Moldova
Care este viitorul cinematografiei moldovenești?

„Vom crea un Mediacor, în cadrul acestei instituții de învățământ, în speranța de a pune mai multe baze în dezvoltarea cinematografiei naționale”, mai spune secretarul de stat de la MECC.

Un alt aspect important în vederea promovării și dezvoltării cinematografiei naționale ține de consolidarea parteneriatelo, în special cele interne. Se dorește ca toate producțiile cinematografice care au fost realizate în ultimii trei ani să poată fi văzute, promovate și distribuite și la posturile de televiziune din Republica Moldova.

„Ne dorim să dezvoltăm un mecanism de distribuție a filmelor naționale în țară, inclusiv prin promovarea unor proiecte de educație cinematografică. Ne dorim să fim cât mai mult prezenți pe piețele externe, să conectăm casele de producție din țară cu cele din străinătate, astfel să încercăm să ne poziționăm la un nivel mai înalt, cel puțin la nivel european”, a conchis Andrei Chistol.

Discuțiile publice privind modificarea Legii cinematografiei vor fi lansate în viitorul apropiat.

Fluxul de știri
0