CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik, Maxim Rubcenko. Moscova și-a exprimat dezacordul față de propunerile OPEC de reducere bruscă a extracțiilor de petrol din cauza epidemiei de coronavirus. Drept urmare, relațiile cu cartelul petrolier s-au tensionat, iar piața resurselor este amenințată de căderea prețurilor. Pe ce mizează petroliștii ruși și de ce în situația creată nu le este rentabilă micșorarea producției, aflați în materialul RIA Novosti.
Panica la Riad
Piața petrolului a fost pusă pe jar: cotațiile ba cresc rapid, ba scad, în funcție de știrile despre răspândirea coronavirusului. Analiștii încearcă să evalueze cât de mult va afecta epidemia economia mondială, iar concluziile la care ajung aceștia nu sunt dintre cele mai optimiste.
Acum o săptămână, OPEC și-a diminuat prognozele privind cererea mondială de petrol în primul trimestru al anului, cu 440 de mii de barili pe zi – aproximativ cu o treime. În total, în anul 2020 se așteaptă o reducere a consumului mediu zilnic cu 230 de mii de barili.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) este ceva mai pesimistă. În raportul din februarie, experții organizației au prognozat diminuarea cererii în 2020 cu 365 mii de barili pe zi, până la 825 de mii, ceea ce reprezintă cel mai mic indicator din anul 2011, când economia mondială își revenea după o criză globală.
În acest context Arabia Saudită, cel mai important producător de petrol și liderul de facto al OPEC, a cerut o reducere rapidă a extracțiilor, pentru a menține cotările la un nivel de 60 de dolari pentru un baril sau mai mult.
Comitetul tehnic al OPEC+ a recomandat, pe 5 februarie curent, reducerea suplimentară a producției cu 600 de barili pe zi. Această decizie urmează să fie aprobată la reuniunea miniștrilor statelor alianței, care urmează să aibă loc la începutul lunii martie. Totuși Riadul le cere partenerilor din cartel o întrevedere înainte de termen pentru a ajunge cât mai urgent la o decizie.
Saudiții au toate motivele de panică. Beijingul deja a declarat situație de urgență și a refuzat să achiziționeze gaz lichefiat dintr-un șir de state. “Din cauza carantinei, nu avem suficienți muncitori pentru terminalele GNL”, a explicat un reprezentant al companiei chineze CNOOC.
În același fel, Beijingul ar putea proceda și cu petrolul, pentru că cererea în contextul epidemiei a scăzut cu 20 la sută. Pentru Arabia Saudită, care a exportat anul trecut în China o cantitate record de 83,32 milioane de tone (1,67 milioane de barili pe zi), acest lucru va provoca pierderi semnificative.
Iată de ce Riadul a obținut din partea tuturor partenerilor din OPEC un acord pentru reducerea extracțiilor. Totuși, Rusia, unul din cei mai mari producători, care nu face parte din cartel, nu a susținut aceste limitări. În opinia companiilor petroliere rusești, epidemia de coronavirus nu va afecta echilibrul dintre cerere și ofertă, scăderea cotărilor la începutul lunii februarie fiind determinată de informațiile exagerate din presă și vor fi de scurtă durată.
Într-adevăr, săptămâna trecută marca Brent s-a scumpit de la 53,11 dolari la 56,5.
Cu faptul că panica de pe piețe nu va dura mult sunt de acord și mulți experți străini. “Noul virus, probabil, a avut o influență exagerată asupra aprecierii activelor”, a declarat șeful celui mai mare fond hedg din lume “Bridgewater”, miliardarul Ray Dalio, adăugând că se așteaptă la o majorare a cotărilor.
“Epidemia nu va afecta semnificativ creșterea economică globală”, a confirmat șeful Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva. Potrivit ei, FMI se așteaptă la o “lovitură sub formă de V”: o scăderea bruscă a activității economice în China, după care va urma o ascensiune la fel de rapidă.
Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, a asigurat că va fi obținută o victorie asupra coronavirusului. “În pofida faptului că situația epidemiologică rămâne una complicată, în viitorul apropiat, cu siguranță, se va ajunge la un punct de cotitură și va fi stabilit un control total asupra epidemiei, care va fi lichidată neapărat”, a anunțat el într-o scrisoare adresată Serviciului Vamal Federal al Rusiei.
Iată de ce nedorința petroliștilor ruși de a se grăbi cu o nouă reducere a producției este destul de logică. La ședința din 12 februarie a Ministerului Energeticii, reprezentanții principalelor companii de petrol și gaze s-au pronunțat pentru păstrarea actualelor volume de extracție până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru. Atunci, urmările epidemiei vor putea fi apreciate la justa valoare.
A cuceri America
Din păcate, interesele Rusiei și OPEC sunt divergente. Membrii cartelului au nevoie de o majorare a prețurilor la petrol, în special Arabia Saudită, care este nevoită să prevadă în buget un deficit de peste 50 de miliarde de dolari (6,4 la sută din PIB) și o datorie de stat de 24 la sută din PIB. Ceilalți membri ai OPEC au nevoie de o un preț de cel puțin 60 de dolari pentru a-și asigura o stabilitate economică.
Companiile petroliere rusești însă nu prea au de câștigat de pe urma creșterilor cotărilor la reducerea extracțiilor pentru că o mare parte a veniturilor suplimentare vor ajunge oricum în bugetul de stat sub formă de impozite. În schimb, producătorii ruși au un bun prilej de a cuceri piața americană.
Problema este că multe dintre întreprinderile de prelucrare a petrolului din SUA sunt adaptate la prelucrarea petrolului ”greu” venezuelean. După introducerea sancțiunilor de către Trump împotriva Caracasului, aceștia se confruntă cu un deficit de resurse naturale.
Singura alternativă a devenit Urals. Astfel, în aprilie a anului trecut, potrivit aprecierilor Agenției Internaționale Energetice, livrările din Rusia au ajuns la 150 de mii de barili pe zi, ceea ce nu s-a mai întâmplat din perioada revoluției de șist în 2011-2012.
Potrivit Serviciului Federal Vamal, în prima jumătate a anului 2019, americanii au cumpărat petrol rusesc în valoare de aproximativ trei miliarde de dolari (în 2018, în perioada similară, suma a fost de 1,6 miliarde).
În decembrie, exportul peste ocean a crescut de 3,1 ori – până la 4,28 de milioane de tone. Potrivit unei constatări a Ministerului Energeticii al SUA, Rusia a ajuns pe locul doi în topul furnizorilor, depășind Mexicul și Arabia Saudită. Pe primul loc se află doar Canada. Spre comparație – în 2017 Moscova s-a aflat pe locul șase în acest clasament.
Însă pentru continuarea expansiunii este nevoie de volume mari de producție, iar noile limitări, pe care le propune OPEC, ar putea afecta semnificativ afacerile.
Între timp panica se reduce treptat. Comitetul tehnic al OPEC+ deja și-a anulat recomandarea de reducere a producției cu 600 de mii de barili, a anunțat ministrul Energeticii al Algerului, Mohamed Arkab.
În esență, comitetul a căzut de acord cu propunerea rușilor de a prelungi acordul OPEC+ până la sfârșitul anului 2020, fără a modifica cotele. Decizia finală urmează să fie luată de miniștrii Energeticii OPEC+ la reuniunea din 6 martie.