Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Nu au de ales: SUA au recunoscut dependența de petrolul rusesc

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Federația Rusă se plasează în topul statelor care exportă petrol în SUA - iată cum a fost posibil ca acest lucru să se întâmple.

CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik, Natalia Dembinskaia. Conform celor mai recente date ale Departamentului de Energie al SUA, Rusia s-a plasat pe locul doi pe lista statelor din care SUA importă ”aurul negru”, cedând doar în fața Canadei, informează RIA Novosti.

După ce au pierdut petrolul greu din Venezuela din cauza propriilor sancțiuni, americanii au căutat furnizori de alternativă. Și au găsit-o peste mări, deoarece materia primă rusească dispun de caracteristicile necesare. Drept urmare, Moscova a câștigat miliarde de dolari.

Prețul succesului

În toamnă, SUA, pentru prima dată în 70 de ani, au devenit un exportator net de ”aur negru”. Conform Administrației SUA pentru Informații Energetice a Departamentului de Energie (EIA), în septembrie țara a livrat 89 de mii de barili de petrol brut și produse petroliere pe zi mai mult decât a importat.

Russia Arctic Forum - Sputnik Moldova
Ce a declarat Putin despre prețurile mondiale la petrol

”Industria petrolului este capabilă să surprindă - în acest caz este vorba de revoluția de șist, care a dat peste cap prețul la petrol, la producție și comerț”, a comentat pentru Bloomberg fostul consilier prezidențial în energie al lui George W. Bush Jr. și șeful companiei de consultanță Rapidan Energy, Bob McNally.

Totuși, acesta a uitat să menționeze că industria de șist prognozează o încetinire accentuată începând cu anul viitor: stabilirea acestor performanțe a determinat epuizarea sondelor, costuri enorme de infrastructură și lipsa investițiilor. Investitorii nu sunt pregătiți să acopere apetitul în creștere al companiilor de șist: după zece ani de investiții în acest segment de piață, s-a dovedit că este unul neprofitabil - majoritatea proiectelor nu au generat profiturile prognozate.

Potrivit datelor oferite de Evercore ISI, o companie de consultanță, companiile de energie au cheltuit cu 280 de miliarde de dolari mai mult decât au câștigat peste un deceniu. Indicele bursier al producătorilor americani de șist din 2007 a pierdut 31%.

Japonia - Sputnik Moldova
Japonia sfidează Statele Unite ale Americii - Vor continua să procure petrol din Iran

Conform prognozei EIA, în 2020 volumul producției de petrol în Statele Unite va crește cu doar 400 de mii de barili pe zi. Acesta este cel mai slab rezultat din 2017 în coace. Ministerul Energiei se teme de creșterea producției de petrol de șist în 2021 va scădea cu peste 50%.

Acest lucru va afecta în primul rând cel mai mare bazin - Permian. Cele mai mari companii de extracție a petrolului de șist Pioneer Natural Resources și Centennial Resource Development au fost avertizate deja despre recesiunea iminentă.

Mult, dar nu de care e nevoie

Pe lângă faptul că, într-o astfel de situație, odată cu trecerea la statutul unui exportator net de petrol, va trebui să stea în așteptare, mai există și o altă problemă: tehnologia mai multor rafinării de petrol nu permite utilizarea doar a petrolului ușor provenit din bazinul Permian și din Texasul de Vest.
Trebuie să fie amestecat cu cele grele pe care îl cumpărau rafinăriile din Venezuela. Însă, după ce Trump a impus sancțiuni împotriva companiei de stat PVSDA din Venezuela, rafinăriile americane s-au confruntat cu probleme serioase în privința materiei prime. S-a văzut că nu există nimic care să înlocuiască aceste livrări.

Qatar, Doha - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Qatarul și-a anunțat retragerea din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)

În cea mai dificilă situație s-au pomenit rafinăriile de petrol din Golful Mexic și Coasta de Est, concepute pentru a prelucra petrolul greu. Printre acestea sunt Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron.

O alternativă ar putea servi petrolul din Arabia Saudită, care are o compoziție chimică similară. Dar saudiții nu intenționează să majoreze producția din cauza sancțiunilor împotriva Republicii Bolivare. Singura opțiune este să cumpere Urals-ul rusesc.

Deja către luna aprilie a anului trecut, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), aprovizionările Urals către Statele Unite au ajuns la 150 de mii de barili pe zi, ceea ce nu a mai fost observat de la începutul revoluției de șist în 2011-2012.
Iar în august, exporturile au crescut cât pentru șase ani. Potrivit FCS, numai în prima jumătate a anului, americanii au cumpărat petrol rusesc în valoare de circa trei miliarde de dolari (în 2018 pentru aceeași perioadă - 1,6 miliarde de euro).

Învingătorul evident

Ceremonia de inaugurare a lui Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Rusia trebuie să scape de „povara dolarului” în comerțul cu petrol
Timp de 11 luni, exporturile în Statele Unite au crescut de 3,1 ori - până la 4,28 milioane tone. Companiile autohtone au câștigat 1,95 miliarde din petrol, alte 3,8 miliarde proveneau din vânzarea de produse petroliere.

După cum a declarat Departamentul de Energie al SUA, în octombrie Rusia a ocupat locul doi în rândul statelor care au exportat benzină în SUA, cu 20,9 milioane de barili și depășint Mexicul și Arabia Saudită. Doar Canada are rezultate mai bune. Iar pentru Moscova este cea mai mare performanță din 2012 în coace, potrivit analiștilor Caracas Capital.

Pentru comparație - în 2017, Rusia se poziționa abia pe locul al șaselea în această listă. Aproape 40% din importurile de aur negru în SUA provin din Canada, 9,4% din Arabia Saudită, Mexic a avut 6,8%, Venezuela - 6,7% și Irak - 6,0%.

La un an de la introducerea embargoului petrolului împotriva Venezuelei, este clar că investitorii americani sunt perdanții, iar Rusia este învingătorul evident, scrie The Washington Post.

Добыча нефти, архивное фото - Sputnik Moldova
Ne-au mai rămas 20 de ani: Ce va fi după „epoca petrolului”
"Mai mult, acordurile dintre Moscova și Caracas pentru extragerea, transportul și vânzarea de petrol către alte piețe s-au transformat într-o afacere incredibil de profitabilă pentru Rusia", subliniază ziarul.

Conform publicației, referindu-se la estimările oficialilor americani, Rosneft dispune de 400 de mii de barili de petrol venezuelean pe zi - conform unor rapoarte, aceasta reprezintă mai mult de jumătate din producție, ceea ce îi aduce aproape 120 de milioane de dolari pe lună.

Fluxul de știri
0