Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți detectivi particulari și firme de pază activează în Moldova: Tendințe interesante

© Fotolia / Serkat PhotographySpy
Spy - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul detectivilor particulari a crescut cu 5 în 2019. Avem cu două mai multe firme private de pază, dar le-a scăzut numărul angajaților și le-a crescut numărul de arme din dotare.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. La începutul anului 2020, în Republica Moldova erau licențiate 120 de organizaţii particulare de pază și 33 de detectivi particulari, potrivit unui raport al Direcţiei activităţi licenţiate a Inspectoratului General al Poliției.

Cel mai bun Bodyguard - Sputnik Moldova
Societate
„Cel mai bun bodyguard” din Moldova: Cine a câștigat acest titlu - Foto

Majoritatea acestor firme își au sediul în Chișinău – 90 de firme de pază și 24 de detectivi particulari.

Într-o jumătate de an, de la începutul lunii iulie 2019 până în ianuarie 2020, numărul organizațiilor de pază a sporit cu două firme, iar cel al detectivilor particulari a crescut cu 5.  

Majorarea este notabilă în cazul detectivilor particulari – numărul lor a crescut foarte lent în ultimii 20 de ani, această stare de lucruri sugerându-ne că moldovenii nu apelează prea frecvent la asemenea servicii. Sporirea numărului de detectivi particulari de la 28 la 33 într-o jumătate de an fie se datorează unor entuziaști care consideră că pot dezvolta o afacere de succes în domeniu, fie este un rezultat al sporirii cererilor clienților pe anumite segmente.

Detectivii particulari moldoveni au dreptul, conform legii, să colecteze informații despre persoane, inclusiv materiale compromițătoare, să caute oameni dispăruți și obiecte pierdute, să combată spionajul industrial, să-i identifice pe autorii mesajelor anonime, să colecteze informații pentru cauze penale, ajutând astfel organele de drept.

Firmele de pază: angajați mai puțini și arme mai multe

Numărul organizațiilor de pază private a crescut cu două firme într-o jumătate de an, iar numărul obiectivelor pe care le supraveghează a crescut cu câteva sute, până la un total de 47.746 de obiective.

Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Ce fac agențiile de pază private în Moldova și ce efectiv au
De remarcat că s-a redus numărul obiectivelor ce beneficiziază de pază fizică, de la 1.102 până la 1.024, și a sporit numărul celor supravegheate tehnic, de la 45.994  până la 46.722 de obiective, inclusiv apartamente și case de locuit. Este o modificare ce explică și diminuarea numărului angajaților. Tendința pozitivă este că tot mai mulți proprietari își protejează casele, așa cum recomandă Poliția.

Prezintă interes evoluția numărului angajaților și a numărului armelor din dotarea firmelor private de pază.

Conform datelor statistice, în serviciul celor 120 de organizaţii particulare de pază sunt angajate 5.948 de persoane – un număr chiar mai mare decât efectivul Armatei Naționale, cu aproximativ 5.100 de militari. Totuși, numărul angajaților a scăzut cu vreo 500 de persoane într-o jumătate de an.

Dintre cele 120 de firme private de pază,  doar 26 au în dotare arme de foc – 2.452 de unități în total, inclusiv: 162 de arme cu ţeavă ghintuită, 162 de arme cu ţeavă lisă, 57 de arme cu gaze şi 491 de arme cu bile de cauciuc și pneumatice.

Igor Dodon la aniversarea SPPS - Sputnik Moldova
Politică
Serviciul de Protecție și Pază de Stat a marcat 28 de ani de la înființare – Foto

Schimbarea care s-a produs din iulie 2019 până în ianuarie 2020 merită a fi remarcată: numărul firmelor de pază care dețin arme s-a diminuat de la 38 la 26, iar numărul armelor din dotare a crescut cu aproape 800, de la 1.667 de unități până la 2.452.

În anul 2020, 353 de gardieni ai organizaţiilor particulare de pază au contribuit la menţinerea ordinii publice în comun cu forţele poliţieneşti. Angajații firmelor private de pază au reținut 185 de persoane pentru  comiterea unor infracţiuni pe parcursul anului trecut, comise preponderent la centrele comerciale şi la depozite, au participat la reţinerea a 2 persoane anunţate în căutare şi au predat organelor de poliţie 946 de persoane ce au încălcat ordinea publică.

Activitatea detectivilor și a organizațiilor private de pază este reglementată de Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază.

Fluxul de știri
0