CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. În Republica Moldova sunt licențiate 118 organizații de pază private, 91 dintre care își au sediul în municipiul Chișinău.
Aceste organizații au în total peste 6.400 de angajați – un număr mai mare decât efectivul Armatei Naționale a Republicii Moldova (5.100 de militari).
Numărul firmelor particulare de pază se modifică ușor de la an la an, dar fără schimbări majore, potrivit unui raport al Direcţiei activităţi licenţiate a Inspectoratului General al Poliției.
Din numărul total al agențiilor de pază, doar 38 dețin arme de foc – 1.667 de unități.
Dintre aceste arme, 952 sunt cu ţeavă ghintuită, 166 - arme cu ţeavă lisă, 494 - arme cu gaze, iar 55 - arme pneumatice.
Cele 118 firme de pază particulare asigură securitatea a peste 47 de mii de obiective. În cazul unui număr de 1.102 obiective, firmele asigură paza fizică a acestora. La alte 45.994 de obiective, inclusiv apartamente și case de locuit, agențiile particulare asigură paza tehnică.
Ce servicii prestează agențiile de pază private
Activitatea de pază particulară este un „gen de activitate autorizat de acordare a serviciilor de pază întru apărarea vieţii, sănătăţii şi bunurilor de către persoane specializate în domeniu, în bază de contract, conform condiţiilor de autorizare”, potrivit legii ce reglementează domeniul.
Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază stabilește ce servicii pot presta firmele private de pază:
- ocrotirea vieţii şi sănătăţii, paza bunurilor, executarea gărzii de corp;
- paza fizică şi tehnică a localurilor şi a teritoriilor;
- proiectarea, instalarea şi întreţinerea sistemelor de alarmare, a componentelor acestora, precum şi exploatarea dispeceratelor de monitorizare a alarmelor;
- colectarea (încasarea) valorilor importante, precum și transportul, paza și însoțirea încărcăturilor/valorilor importante, a bunurilor personale;
- patrularea, în comun cu organele de drept, a zonelor criminogene;
- acordarea de ajutor organelor de drept la menţinerea ordinii publice, la asigurarea securităţii oamenilor;
- informarea publicului în probleme de protecţie contra acţiunilor ilicite.
Maia Sandu: „Multe instituții de stat erau păzite de firmele lui Plahotniuc”
Guvernul a avizat pozitiv în ședința din 25 septembrie o hotărâre ce prevede ca instituțiile statului și întreprinderile cu capital de stat să nu mai contracteze servicii de pază de la firmele private, dar numai de la Întreprinderea Servicii de Pază a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Decizia va deveni lege dacă va fi adoptată de Parlament.
Contractele instituțiilor de stat cu firmele de pază particulare expiră pe 31 decembrie 2019.
Până în decembrie 2015, legislația nici nu permitea ca instituțiile statului să contracteze servicii de la firme de pază private. Dar guvernarea PDM a schimbat regula.
Premierul Maia Sandu a declarat că noua decizie a Guvernului pe care-l conduce va desființa o schemă de corupție a fostei guvernări, pentru că instituțiile statului au contractat serviciile unor companii de pază ce i-ar fi aparținut lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al PDM, precum și unor apropiați de-ai săi.
„Foarte multe instituții de stat erau păzite de firmele lui Plahotniuc sau de oamenii săi. Aceste contracte erau atribuite într-un mod dubios”, a spus Maia Sandu în ședința Guvernului.
Presa locală a scris anterior că una dintre firmele private de pază care a obținut contracte avantajoase cu statul, care ar fi fost fondată și gestionată de oameni apropiați lui Plahotniuc, avea în 2018 contracte de prestare a serviciilor la nivelul deținut de ditamai Întreprinderea Servicii de Pază a MAI.