Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Qatarul și-a anunțat retragerea din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)

© AP Photo / Kamran JebreiliQatar, Doha - Imagine Simbol
Qatar, Doha - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Țara produce acum aproximativ 620 de mii de barili de petrol pe zi. Doha a fost membru al OPEC timp de 57 de ani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Doha a anunțat retragerea sa din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), decizia fiind exprimată de secretarul de stat pentru afaceri energetice al Qatarului, Saad bin Srida al-Kaabi.

"Qatarul a decis să se retragă din OPEC din 1 ianuarie 2019, iar luni va informa organizația despre acest lucru", a spus el.

 le gaz russe - Sputnik Moldova
Rusia
OPEC: Rusia a stabilit un nou record postsovietic la extragerea petrolului

Țara dorește să se concentreze asupra extracției de gaze și asupra producerii de gaze naturale lichefiate (Liquefied natural gas - LNG), a adăugat ministrul.

Producția LNG este planificată să crească de la 77 la 110 milioane de tone pe an. Anterior, Qatarul a anunțat intenția de a lansa patru noi linii de producție de LNG până în 2024. Deja, este cel mai mare exportator de astfel de materii prime.

În același timp, Doha a subliniat că va continua să-și îndeplinească toate acordurile internaționale, iar decizia de retragere are un caracter pur economic și nu este cauzată de dezacorduri cu alți membri ai organizației.

Vara trecută, mai multe țări din Golf au întrerupt relațiile diplomatice cu Doha, acuzând-o de complicitate cu terorismul și anume în legătură cu Frăția Musulmană, IS și Al-Qaeda.

Qatar și OPEC

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) este o asociație internațională interguvernamentală creată de statele producătoare de petrol pentru a controla cotele de producție.

Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Din cauza limitatoarelor de viteză, mașina consumă cu 30% mai mult combustibil

OPEC include Algeria, Angola, Venezuela, Gabon, Iran, Irak, Congo, Kuweit, Qatarul, Libia, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Arabia Saudită, Guineea Ecuatorială și Ecuador. Membrii organizației controlează aproximativ două treimi din rezervele mondiale de petrol, reprezentând până la 45% din producția mondială și jumătate din exporturi. Rusia este un observator.

În 2016, membrii OPEC și o serie de țări care nu fac parte din organizație (OPEC +) au convenit asupra unei reduceri semnificative a producției de materii prime. Ulterior, acordul a fost prelungit până la sfârșitul anului 2018.

Ponderea petrolului Qatarului în producția totală a cartelului anul trecut a fost de 1,85%. Acum, țara produce aproximativ 620 mii de barili de petrol pe zi. Doha a fost membru al OPEC timp de 57 de ani.

După declarațiile lui Al-Kaabi, cotațiile petrolului au scăzut brusc.

În perioada 6-7 decembrie, o reuniune ministerială a OPEC + ar trebui să aibă loc la Viena cu privire la reducerea producției de petrol.

Fluxul de știri
0