Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Programul "Un doctor pentru tine": Unde vor ajunge echipele de medici în luna februarie

© Sputnik / OsmatescoValentina Stratan
Valentina Stratan - Sputnik Moldova
Abonare
În 17 raioane din Republica Moldova vor ajunge în acest an echipe de medici pentru a presta servicii gratuite populației în cadrul campaniei "Un doctor pentru tine".
Programul "Un doctor pentru tine": Unde vor ajunge echipele de medici în luna februarie

Programul "Un doctor pentru tine" a fost inițiat de Guvernul Filip și suspendat de Guvernul Sandu, însă a fost relansat de Guvernul Chicu. 

În cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova, medicului și fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Valentina Stratan, a declarat că relansarea campaniei este o șansă pentru moldovenii care au nevoie de servicii medicale, în special pentru cei care locuiesc în mediul rural.

"Este un program mult așteptat. Avem multe sate unde lipsesc medicii de familii, cardiologi, terapeuți, pediatri ș.a. De aceea cred că va fi și o experiență pentru tinerii specialiști care vor efectua aceste controale. Poate în acest fel îi vom motiva să lucreze și în alte localități și le vom cultiva dragostea pentru cei care cu adevărat au nevoie de ajutor", a spus Valentina Stratan.

Din echipe vor face parte medici cardiologi, endocrinologi, oftalmologi, neurologi, stomatologi și radiologi. Oamenii vor primi consultații gratuite și vor putea efectua mamografie și screening pulmonar pentru a depista sau preveni tuberculoza și cancerul.

Ala Nemerenco - Sputnik Moldova
Politică
Decizie șoc: Ministerul Sănătății închide un proiect medical important al vechii guvernări

Valentina Stratan a mai remarcat faptul că în multe sate au rămas doar bătrânii a căror copii sunt plecați peste hotare, iar ei trebuie să se descurce de unii singuri. Mai mult, părinții își lasă și odraslele în grija bunicilor, iar din lipsă de informare, resurse financiare și acces la medicină, oamenii trec prin experiențe mai puțin plăcute.

"Am avut cazuri când s-a depistat și cancer mamar, tuberculoză. Aceste lucruri trebuie de prevenit și de ajutat acești oameni", a menționat ea.

În perioada 03- 28 februarie, în cadrul programului "Un doctor pentru tine" vor fi prestate servicii medicale stomatologice pentru copiii din satele Chiperceni, Susleni, Berezlogi, Biești, Peresecina, Ghetlova, Ivancea, Seliște din raionul Orhei. Iar în perioada 4 - 21 februarie, locuitorii raioanelor Telenești și Criuleni vor putea efectua screening pulmonar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0