Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficial: NATO sprijină integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova

Abonare
Colaborarea Republicii Moldova cu NATO în 2020-2022 a fost discutată în cadrul unor întrevederi la Bruxelles, Belgia, unde se află Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică (NATO) a fost discutată, în cadrul unor consultări politice din 3 februarie, la Bruxelles, de Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Gheorghe Leucă.

Militari moldoveni detașați pentru misiunea KFOR-6 în Kosovo - Sputnik Moldova
Societate
Premierul Ion Chicu: Avantajul participării la misiunea KFOR din Kosovo - Foto

Demnitarul moldovean a avut o întrevedere  și cu Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, fost premier al României, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

În cadrul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți adjuncți pe lângă NATO, Gheorghe Leucă a prezentat progresele în implementarea Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP) pentru anii 2017-2019 și a informat despre prioritățile autorităților de la Chișinău în cooperarea cu NATO pentru anii 2020-2022.

© Photo : Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii MoldovaConsultări politice cu reprezentanți NATO
Oficial: NATO sprijină integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Consultări politice cu reprezentanți NATO

Precizăm că IPAP este un document directoriu pentru relaţiile Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică şi vizează, în special, reforma sectorului de apărare şi securitate.

Militari moldoveni detașați pentru misiunea KFOR-6 în Kosovo - Sputnik Moldova
Politică
Noul ministru al Apărării, Pavel Voicu, i-a decorat pe militarii din KFOR – Video

La întrevederea cu Mircea Geoană, oficialul moldovean a reiterat interesul autorităților de la Chișinău pentru „continuarea dialogului politic și cooperării practice cu Alianța Nord-Atlantică”. 

Reprezentantul MAEIE a subliniat angajamentul autorităților de la Chișinău pentru implementarea Pachetului de asistență ce vizează consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, realizarea proiectelor în cadrul Programului Știință pentru Pace și Securitate, promovarea  eforturilor de diplomație publică și cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității.

La rândul său, Mircea Geoană a reconfirmat sprijinul NATO „pentru parteneriatul cu Republica Moldova” și a exprimat „susținerea organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, „respectul pentru statutul de neutralitate a țării”, informează MAEIE.

De asemenea, Mircea Geoană a apreciat contribuția Republicii Moldova la consolidarea securității regionale, prin participarea la operațiunea de menținere a păcii KFOR.

Открытие офиса связи НАТО в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Societate
Da sau Nu: Ce cred moldovenii despre aderarea Moldovei la NATO

Secretarul General adjunct al NATO a exprimat disponibilitatea Alianței de a sprijini în continuare Republica Moldova prin asistența necesară, în conformitate cu solicitările autorităților de la Chișinău și cu expertiza Alianței.

La Bruxelles, Gheorghe Leucă a mai avut întrevederi cu adjuncții Secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, Antonio Missiroli, și pentru diplomație publică, Tacan Ildem.

Oficialul moldovean le-a mulțumit statelor membre NATO pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului de securitate și apărare, pentru proiectele din domenii precum cooperarea științifică, securitatea ecologică, combaterea amenințărilor cibernetice, telemedicina, medicina militară.

Fluxul de știri
0