Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Da sau Nu: Ce cred moldovenii despre aderarea Moldovei la NATO

© Sputnik / Miroslav RotariОткрытие офиса связи НАТО в Кишиневе
Открытие офиса связи НАТО в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Abonare
Atitudinea moldovenilor față de aderarea Republicii Moldova la NATO a fost relevată de Asociația Sociologilor și Demografilor, după realizarea unui sondaj în acest sens.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Majoritatea moldovenilor ar vota împotriva aderării Republicii la Alianța Nord Atlantică, în cazul unui referendum popular. Datele se conțin într-un sondaj sociologic prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

П/к и. о. министра иностранных дел РФ С. Лаврова - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: NATO a comis principala greșeală în 2011

„Dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum popular pe tema aderării Republicii Moldova la NATO, 22,6% din respondenți ar vota „pentru”. „Împotrivă” ar vota 55,2% din persoanele participante la sondaj”, a declarat directorul de program al ASD, Nicolae Bodean.

În același timp, 10,3% nu ar participa la referendum, 4,8% nu știu ce reprezintă NATO, 7,1% sunt nehotărâți cu privire la o astfel de decizie.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-13 ianuarie pe un eșantion de 1,189 de persoane din 83 de localități și are o marjă de eroare de 3%.

Potrivit Constituţiei, Moldova are statut de neutralitate, însă din 1994 ţara cooperează cu NATO în cadrul unui parteneriat individual de cooperare. În ţară este deschis şi un centru de informare al Alianţei. Acesta a fost inaugurat la Chișinău în decembrie 2017.

De altfel, în cadrul discursului rostit în cadrul celei dea 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat de la tribuna ONU recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a Republicii Moldova, menționând că orice tentativă de a pune la îndoială acest statut ”este un act neprietenos” la adresa poporului țării.

Fluxul de știri
0