Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea de Conturi: Ce se întâmplă cu banii Fondului Național pentru Dezvoltare Regională

© Photo : Parlamentul Republicii Moldova Comisia de Control al Finanțelor Publice a audiat raportul auditului performanței privind gestionarea mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, prezentat de Curtea de Conturi
Comisia de Control al Finanțelor Publice a audiat raportul auditului performanței privind gestionarea mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, prezentat de Curtea de Conturi - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de Control al Finanțelor Publice a audiat raportul auditului performanței privind gestionarea mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, prezentat de Curtea de Conturi.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Modul de selectare a proiectelor în cadrul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională este defectuos, ca rezultat fiind acceptate proiecte de importanță locală pentru implementarea cărora s-au utilizat ineficient mijloace financiare în sumă de 225,9 milioane de lei, precum și proiecte care includ activități neeligibile, în valoare de circa 9 milioane de lei.

Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova
Politică
Ping-pong de replici dure în Parlament: Ce nu au putut împărți deputații
Aceste constatări au fost făcute în Raportul auditului performanței privind gestionarea mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, care a fost audiat astăzi, la ședința Comisiei de Control al Finanțelor Publice a Parlamentului.

”Deși instituțiile responsabile au depus eforturi pentru realizarea obiectivelor asumate în ce privește gestionarea mijloacelor Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, totuși sistemul actual de aprobare, implementare și monitorizare a proiectelor de dezvoltare regională necesită acțiuni imperative de îmbunătățire, dar și eforturi conjugate ale tuturor actorilor implicați în domeniul dezvoltării regionale”, constată autorii raportului, fiind citați de Direcția Comunicare și Relații Publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul renunță la plastic: Secretarul general al Legislativului explică de ce
Misiunea de audit a constatat că, deși au fost inițiate unele acțiuni în vederea perfecționării cadrului legislativ și normativ în domeniul dezvoltării regionale, acestea nu au avut finalitate. Un impediment în implementarea proiectelor de dezvoltare regională l-a constituit capacitățile reduse de cofinanțare a proiectelor din partea autorităților publice locale, precum și pregătirea insuficientă a documentației tehnice a proiectelor.

Potrivit raportului de audit, investițiile majore în proiectele care urmau să asigure accesul populației la apă potabilă nu au atins rezultatele scontate. De asemenea, suma de 43,1 milioane de lei a fost utilizată ineficient pentru implementarea unor proiecte care nu au avut continuitate. Misiunea de audit a mai constatat că două proiecte implementate au fost atribuite eronat la una din direcțiile prioritare stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare Regională, astfel fiind dezafectate mijloace financiare în sumă de 37,7 milioane de lei.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Societate
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost pus sub învinuire
Curtea de Conturi a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului întreprinderea măsurilor de rigoare în vederea implementării recomandărilor.

Auditul a fost efectuat cu scopul de a evalua modul în care au fost utilizate mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, rezultatele obținute, impactul implementării proiectelor finanțate, identificarea dificultăților în implementarea politicilor de dezvoltare regională şi analiza din diferite perspective a cauzelor care au generat imperfecțiuni.

Fluxul de știri
0