Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ping-pong de replici dure în Parlament: Ce nu au putut împărți deputații

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ședința de astăzi a Parlamentului a fost marcată de disensiuni iscate de schimbarea componenței numerice a comisiilor permanente și a Biroului Permanent al Legislativului.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco s-a arătat nemulțumit de modul în care a fost reorganizat Biroul Permanent al Parlamentului. 

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul are un nou vicepreședinte: Cine a fost numit în locul lui Ion Ceban
Legislatorul i-a reproșat deputatului PSRM Sergiu Bolea, care prezenta de la tribuna Parlamentului proiectul de hotărâre, că nu a fost respectat principiul proporționalității atunci când au fost împărțite funcțiile de conducere în structurile Legislativului. 

”Am o întrebare de aritmetică. Mă uit în tabelul privind distribuirea funcțiilor în Biroul Permanent, conform reprezentării proporționale a fracțiunilor. La poziția Partidul Democrat, la funcțiile de președinte, proporția este de 3,29, iar Blocul ACUM PAS are 1,47. Platforma DA are 1,36. Întrebarea este ce formulă aritmetică ați aplicat, astfel încât 3,29 care îi revine PDM să-l rotunjiți la 4, iar 1,47 și 1,36 să le rotunjiți la unu?”, a întrebat Sergiu Litvinenco. 

La rândul său, deputatul socialist Vasile Bolea a remarcat că Sergiu Litvinenco are un tabel cu calcule greșite. 

”Voi aveți un tabel cu calcule greșite. 4,04 este pentru PSRM, PDM are 3,37, 1,46 este pentru PAS, 1,35 este pentru PPDA, 0.79 pentru Partidul ”ȘOR”. Dacă Dumneavoastră spuneți că 3,37 este mai mic decât 1,46, atunci sau pe profesoara care v-a învățat matematică ar trebui să o descalificăm sau să constatăm că Dumneavoastră nu ați fost la lecția corespunzătoare la matematică. 3 este mai mare decât 1, a replicat Vasile Bolea.

Sergiu Litvinenco a ripostat că ar fi vorba de o concesie făcută colegilor din majoritatea parlamentară.

În cadrul ședinței plenare, deputații au operat modificări la componența Biroului Permanent al Parlamentului și a comisiilor permanente. Potrivit acestora, Partidul Socialiștilor are patru membru în cadrul structurii parlamentare, Partidul Democrat are trei membri, iar PAS, PPDA și Partidul ”ȘOR” au câte unul.

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
Remanieri în Parlamentul Republicii Moldova: Ce schimbări au votat deputații

Tot astăzi a fost schimbată și componența comisiilor permanente ale Parlamentului. În Comisia juridică a Parlamentului va fi de acum încolo cu un membru mai mult (9 în loc de 10), în timp ce numărul membrilor Comisiei politică externă s-a micșorat de la 10 la 9. Din Comisia drepturile omului și relații interetnice vor face parte 8 membri în loc de 9, iar în Comisia Educație și Cercetare vor fi de acum încolo 12 membri în loc de 11.

Documentul prevede crearea unei noi structuri parlamentare - Comisia de control a finanțelor publice. În aceste condiții a fost necesară ajustarea cadrului legal privind activitatea Parlamentului și redistribuirea atribuțiilor. 

Comisia de control al finanțelor publice va prelua o parte dintre atribuțiile care îi reveneau anterior Comisiei Economie, Buget și Finanțe. Sarcina principală a noii structuri parlamentare va fi examinarea rapoartelor Curții de Conturi cu privire la administrarea banilor publici și a patrimoniului public. În plus, Comisia de control a finanțelor publice va examina rapoartele Guvernului cu privire la executarea bugetului și cele ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Fluxul de știri
0