Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fără microbuze de linie în Capitală – Iată ce s-ar putea întâmpla până la sfârșitul anului

Abonare
Transportatorii cer majorarea prețului pentru călătoriile urbane. O călătorie cu microbuzul ar putea costa 6 sau 7 lei. Solicitarea a fost expediată deja Primăriei Chișinău.

Prețuri mai mari pentru călătoriile interurbane: Ce spun oamenii - Sputnik Moldova
Video
Prețuri mai mari pentru călătoriile interurbane: Ce spun oamenii despre tariful majorat
Tariful real pentru o călătorie cu microbuzul în Chișinău ar trebui să fie de 10 lei, a declarat pentru Sputnik administratorul unei linii de microbuz Veaceslav Găină, adăugând că trecerea la noul tarif trebuie să fie treptată, iar deocamdată ar fi rațional ca acesta să fie majorat până la șase sau șapte lei.

Potrivit lui, ultima majorare a preţului pentru o călătorie cu microbuzul a avut loc în august 2006, de la 2 la 3 lei. Timp de 14 ani, preţul la motorină a crescut constant, iar preţul unui bilet la microbuz a rămas acelaşi.

"Așa ceva nu-i nici într-o Capitală să te urci în Aeroport și microbuzul să te ducă în centrul orașului cu 3 lei. Aceasta este practic pe degeaba. La tariful de 3 lei nu putem activa și acorda serviciile care le dorește călătorul și înțelegem că ar fi poate scump să fie majorat tariful până la 10 lei, de aceea a fost propusă o variantă de 6-7 lei", a menționat Veaceslav Găină.

Bărbatul spune că la linia de microbuz pe care o administrează au fost anul trecut 23 de mașini, însă timp de un an s-a ajuns la doar nouă unități de transport.

"Motivul este tariful foarte mic. Este imposibil de  a activa în aceste condiții. Oamenii nu pot deservi mașina și nu vor să activeze în zadar", a spus Găină.

Vom plăti mai mult, dar vom avea condiții mai bune în microbuze

Veaceslav Găină a dat asigurări că vor fi create condiții mai bune pentru pasageri, astfel ca prețul pentru călătorie să fie oarecum justificat. Totuși, aceste schimbări nu vor veni brusc, ci va fi nevoie de cel puțin doi ani pentru a crea condiții favorabile.

"Nu vom putea la moment să schimbăm brusc, trebuie un timp oarecare. Nu putem de mâine să venim cu microbuze noi, asta e imposibil. Vom trece revizia tehnică, toate testările, vom face tot ce se cere, vom crea confort, dar asta nu se va întâmpla peste noapte", a precizat el.

Mai mult, Veaceslav Găină spune că dacă Consiliul Municipal Chișinău nu va da curs acestor solicitări, atunci "până la sfârșitul anului nu va fi nici un microbuz".

Meseria de șofer – riscantă și deloc atractivă salarial

Leonid Paladi lucrează șofer de microbuz mai bine de 25 de ani. Bărbatul spune că această meserie nu mai este atractivă pentru tineri, dar nici oamenii în vârstă nu-și doresc să lucreze pentru un salariu de 3000 de lei.

Oleg Alexa și Veceaslav Găină - Sputnik Moldova
Au ajuns la Primărie: Transportatorii vor șapte lei pentru o călătorie cu microbuzul

Potrivit lui, majorarea tarifelor ar putea schimba situația, iar meseria va deveni una atractivă și pentru tineri.

"La moment avem șoferi mai mari de 50 de ani. Ultimii doi ani nu vine nimeni să lucreze. Ducem lipsă de șoferi. Situația e complicată pentru că este o muncă responsabilă, însă un om nu poate să se trezească la cinci dimineața și să lucreze în fiecare zi până târziu fără pauză", a menționat Leonid Paladi.

Majorarea tarifului - un băț cu două capete

Majorarea tarifului îi sperie pe pasageri. Pe de o parte aceștia înțeleg că tariful de 3 lei trebuie majorat, întrucât transportatorii nu au posibilitatea de a le crea condiții mai bune sau de a-și întreține familiile, însă pe de altă parte, oamenii spun că nici ei nu-și pot permite să scotă din buzunare tocmai 7 lei.

"Nu aș fi de acord. Pentru salariile noastre ar fi foarte mult", a spus un pasager.

"Dacă condițiile vor fi mai bune poate se merită, dar mi se pare că e prea mult 6-7 lei. Poate de majorat cu 2 lei maximum, dar mai întâi de toate trebuie create condiții și majorate salariile cetățenilor", a relatat un bărbat.

Menționăm că și transportatorii, care au obținut de la 1 ianuarie 2020 majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane, nu se opresc aici și mai solicit o majorare. Aceștia spun că mai multe localități ar putea rămâne fără linii de transport public, deoarece o mare parte dintre mijloacele auto antrenate în transportarea de pasageri nu vor fi în stare să treacă testarea tehnică.

Fluxul de știri
0