Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Prețuri mai mari pentru călătoriile interurbane: Ce spun oamenii despre tariful majorat

Abonare
Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au avut o întrevedere cu operatorii care prestează servicii de transportare a pasagerilor. Iată ce subiecte au fost puse în discuție.

Operatorii de transport au fost somați să prezinte până la 1 februarie programul în baza căruia vehiculele puse în circulație vor fi testate pentru a evalua gradul de confort, așa cum a fost stabilit anterior.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a discutat cu transportatori despre obstacolele pe care le întâmpină în procesul de prezentare a programului de evaluare a mașinilor. Oficialul i-a întrebat și pe reprezentanții ANTA dacă sunt pregătiți să verifice autobuzele și microbuzele.

Protest transportatori - Sputnik Moldova
Cum explică Ministerul Economiei și Infrastructurii majorarea tarifelor pentru călătorie

”Prima perioadă de încadrare urmează sa fie finalizată în data de 1 aprilie. Două treimi din parcul de autobuze urmează să fie încadrate pe categorii de confort până în data de 1 iunie, iar finalitatea procesului urmează să fie în data de 1 octombrie. În momentul de față sunt autorizate să efectueze verificarea pe categorii de confort 18 stații de inspecție tehnică din totalul de 100. Numărul acestora în perioada următoare urmează să crească. ANTA deja este în discuții cu agenții economici să gestioneze stația de inspecție tehnice”, a precizat secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a mai declarat că vor fi luate măsuri dacă până în data de 1 februarie operatorii de transport nu vor prezenta programul de verificare a mijloacelor de transport. Astfel, toate autobuzele și microbuzele, șoferii cărora nu s-au supus regulamentului, vor fi verificate în prima rundă. Până în octombrie, toți operatorii de transport trebuie să se conformeze criteriilor care sunt stipulate în regulament.

Transportatorii dau asigurări că programul de verificare a mijloacelor de transport va fi prezentat în termenul stabilit. 

Transport public - Sputnik Moldova
Societate
N-o să-ți vină să crezi: Două femei s-au tras de păr într-un microbuz din Capitală - Video

Clasificarea autobuzelor și microbuzelor va fi efectuată de experți ai stațiilor de inspecție tehnică pentru vehiculele rutiere. Certificatul de clasificare va fi eliberat numai pentru vehiculele care îndeplinesc cerințele obligatorii pentru una dintre categoriile de confort. Acest document trebuie păstrat la bordul vehiculului, iar perioada sa de valabilitate este de un an calendaristic de la data emiterii, cu posibilitatea reînnoirii după reevaluarea criteriilor.

Autobuzele care nu se vor califica pentru categoriile de confort vor fi excluse din sistemul transportului de pasageri.

Tariful pentru călătoriile în transportul de pasageri interurban a fost majorat de la 48 de bani până la 70 de bani pentru un kilometru parcurs. În unitățile de transport care vor oferi condiții de tip „confort” vor fi aplicate tarife de 70 de bani per kilometru. Decizia îi nemulțumește însă pe unii oameni care circulă frecvent cu transportul în comun. Ce spun despre scumpirea călătoriilor, vedeți în materialul video atașat. 

Fluxul de știri
0