Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Dodon vorbește despre relația sa cu Putin: Ce l-a surprins la prima întrevedere oficială

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaIgor Dodon și Vladimir Putin
Igor Dodon și Vladimir Putin
 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a oferit un interviu pentru proiectul RIA Novosti, dedicat aniversării a 20 de ani de aflare a lui Vladimir Putin la conducerea Federației Ruse.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit în interviul acordat RIA Novosti despre trăsăturile distinctive ale președintelui rus, despre rolul lui în istoria contemporană, revenirea Rusiei la statutul de putere mondială și interesul liderului rus pentru vinurile benefice pentru sănătate.

Proiectul include o serie de interviuri cu politicieni ruși și străini, reprezentanți ai societății civile, sportivi, care îl cunosc de mai mult timp pe Vladimir Putin.

- Ați lucrat câțiva ani cu Putin. Ce fel de relații ați stabilit? Le puteți numi prietenești?

- Întâlnirile noastre decurg întotdeauna într-o atmosferă deschisă și sinceră. Vladimir Vladimirovici Putin ne-a ajutat să realizăm un șir de proiecte foarte importante și să rezolvăm niște probleme concrete în consolidarea relațiilor de parteneriat reciproc avantajoase între Rusia și Moldova. În prezent, cooperarea moldo-rusă este completată cu un conținut specific pentru un parteneriat strategic.

Президент РФ В. Путин провел заседание Совета по развитию гражданского общества и правам человека - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Interesele Rusiei și ale poporului trebuie să fie mai presus de orice conjunctură

În același timp, pentru mine atitudinea pozitivă și încrederea în viitorul țării a președintelui Rusiei, ale cărei interese le apără cu consecvență, reprezintă un exemplu de urmat. Observăm că o astfel de abordare se bucură de un sprijin larg din partea cetățenilor Rusiei și de respect în afara țării.

Aș putea considera relațiile noastre drept prietenești? Prietenia există doar în afara serviciului. Vladimir Putin pentru mine reprezintă în mare parte un exemplu de servire a propriului stat și popor. În realitate, am învățat foarte multe de la președintele Rusiei, în special în ceea ce privește apărarea intereselor statului și abilitatea de a lua decizii, în pofida diverselor dificultăți și situații complicate.

- Ce v-a marcat cel mai mult după prima întrevede cu Putin?

- În timpul primei noastre întrevederi, care a avut loc în toamna anului 2014, primul lucru pe care l-am remarcat a fost cât de bine cunoaște Vladimir Vladimirovici situația din Republica Moldova. Cunoaște și ține minte multe personalități politice și culturale moldovenești, este la curent cu indicatorii dezvoltării economice ai țării noastre în perioada sovietică și în prezent. Mi-a rămas în memorie ca o persoană deschisă în dorința lui de a ajuta Moldova. Cu timpul, am avut prilejul să mă conving că dorința lui este una sinceră și este urmată de fapte concrete, îndreptate, mai întâi de toate, spre apărarea intereselor oamenilor simpli.

- V-ați întâlnit cu mulți lideri străini, cu ce v-a surprins sau uimit Putin , care sunt trăsăturile lui distinctive?

Президент РФ Владимир Путин и президент Молдавии Игорь Додон (справа) во время встречи в рамках саммита Высшего Евразийского экономического совета и глав приглашенных государств во Дворце независимости в Нур-Султане - Sputnik Moldova
Igor Dodon face dezvăluiri: La ce înțelegeri a ajuns cu președintele rus Vladimir Putin

- Mi-a rămas în memorie pentru că m-a primit bine, părintește. La fiecare dintre întrevederile noastre, indiferent de durata ei, simt că pot să-mi exprim direct și deschis gândurile, să apreciez evenimentele care au loc. Discutăm foarte sincer despre problemele complicate și acest lucru ne permite să ajungem foarte rapid la o înțelegere reciprocă și să identificăm decizia în acele probleme care se află pe agenda relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Mi s-a părut surprinzător cum, chiar și după două decenii, ține minte în cele mai mici detalii anumite evenimente care au avut loc în istoria relațiilor moldo-ruse. O trăsătură distinctivă a caracterului lui Putin este faptul că el nu pedepsește pe nimeni, subliniind totodată că nu uită nimic.

În plus, știe să-și păstreze calmul chiar și în cele mai dificile situații, în special în problemele de securitate.

- În opinia dumneavoastră, va deveni Putin parte a istoriei mondiale? Cum ați caracteriza perioada conducerii sale?

- Da, cu siguranță, el deja este parte a istoriei mondiale și nu am nicio îndoială că Vladimir Putin va ocupa un loc de cinste printre reprezentanții cei mai de vază ai statului rus. Într-o perioadă destul de scurtă de activitate, i-a redat Rusiei statutul de mare putere mondială, a reușit să dea un alt ton comportamentului Rusiei în lume deja în calitate de participant cu drepturi depline al proceselor globale și geopolitice. Un exemplu elocvent este faimosul discurs al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, la Conferința pentru Securitate de la Munchen din 2007, unde și-a prezentat poziția față de sistemul global de securitate. Astăzi putem afirma cu toată certitudinea că nicio problemă globală a politicii mondiale nu poate fi soluționată fără participarea Rusiei.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Moldova
Rusia
Putin, despre „tradiția” de prezentare a Rusiei ca o „sperietoare”

În timpul conducerii lui Vladimir Putin, Rusia a depășit o perioadă complicată a renașterii sale. Sunt convins că actualul președinte al Rusiei va depune multe eforturi pentru ca generația viitoare de cetățeni ruși să aibă posibilitatea să-și realizeze potențialul intelectual, științific, artistic și că dezvoltarea economică a Rusiei va fi una durabilă.

- În opinia dumneavoastră, aflarea îndelungată la putere oferă un avantaj sau este un dezavantaj? Care este secretul longevității politice a lui Putin?

- Fiecare țară are propria istorie a succesiunii la putere. Aflarea îndelungată la putere are anumite avantaje. Spre exemplu, rezolvarea unor sarcini strategice ale statului nu ar fi posibilă în câțiva ani ai ciclului electoral. Observăm acest lucru din exemplul multor state. Un dezavantaj al aflării îndelungate la putere deseori poate fi legat de eficiența slabă a funcționării instituțiilor puterii.

Despre secretul longevității politice a lui Vladimir Putin a fost întrebat însuși președintele Rusiei. Sunt de acord cu argumentul că secretul longevității sale politice constă în acțiunile lui, care corespund cu interesele majorității absolute a cetățenilor Federației Ruse. Știe să facă față loviturilor și să privească înainte, fapt prin care le-a insuflat cetățenilor ruși o speranță într-un viitor mai bun.

- Vă amintiți vreo istorie nostimă, o glumă reușită spusă de Putin?

- Odată, Vladimir Vladimirovici m-a întrebat, luând în considerare că Moldova este cunoscută prin vinurile sale, ce vechime trebuie să aibă vinul pentru a fi benefic pentru sănătate? Poate unul cu o vechime de 10-15 ani sau mai mult? I-am răspuns că cel mai benefic vin este cel cu o vechime de până la un an. Într-un astfel de vin nu există niciun fel de conservanți sau adausuri – doar ingrediente naturale. Vladimir Putin a zâmbit și a spus: “Cât de simplu s-a dovedit a fi!” și a subliniat că va reține neapărat acest lucru.

Fluxul de știri
0