Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon face dezvăluiri: La ce înțelegeri a ajuns cu președintele rus Vladimir Putin

© Photo : Facebook / Dodon IgorПрезидент РФ Владимир Путин и президент Молдавии Игорь Додон (справа) во время встречи в рамках саммита Высшего Евразийского экономического совета и глав приглашенных государств во Дворце независимости в Нур-Султане
Президент РФ Владимир Путин и президент Молдавии Игорь Додон (справа) во время встречи в рамках саммита Высшего Евразийского экономического совета и глав приглашенных государств во Дворце независимости в Нур-Султане - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a făcut bilanțul vizitei sale întreprinse la sfârșitul săptămânii trecute în Federația Rusă și a oferit detalii despre discuțiile purtate cu Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, care a întreprins săptămâna trecută o vizită oficială la Moscova și la Sankt Petersburg, a dezvăluit ce a discutat cu omologul său, liderul de la Kremlin Vladimir Putin. 

Igor Dodon a avut o întîlnire cu Sanctitatea Sa Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii - Sputnik Moldova
Politică
Ce i-a spus Igor Dodon despre moldoveni Patriarhului Kirill - Foto

Președintele a declarat în context că, în această săptămână, Guvernul Federației Ruse urmează să aprobe o hotărâre prin care va prelungi facilitățile privind exportul fără taxe vamale pe cinci poziții tarifare în cazul agenților economici din Republica Moldova. În plus, va fi examinată posibilitatea introducerii în regim preferențial a încă cinci poziții tarifare, a menționat Igor Dodon.

Președintele a mai declarat că a ajuns la o înțelegere cu Vladimir Putin privind extinderea comerțului dintre Rusia și Republica Moldova. 

”În timpul apropiat, vor fi deschise posibilitățile de export pe piața rusă pentru încă 150-200 de companii din Republica Moldova”, a precizat președintele.  

Igor Dodon a precizat că a discutat la Sankt Petersburg și subiectul privind aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, în contextul în care Rusia și Ucraina au semnat acordul privind tranzitul de gaze. Astfel, gazele naturale vor fi livrate în Republica Moldova pe conductele tradiționale, prin Ucraina. 

Oficialul a mai declarat că a ajuns la o înțelegere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, privind acordarea unui credit în valoare de 300 de milioane de dolari Republicii Moldova.

Dodon, Ceban, Beglov - Sputnik Moldova
Președintele Dodon s-a întâlnit cu guvernatorul orașului Sankt Petersburg, Beglov

În ianuarie se va negocia la nivelul ministerelor de Finanțe ale Moldovei și Rusiei, iar în februarie acordul de împrumut va fi ratificat de Parlament. Condițiile sunt la fel de avantajoase ca în cazul creditelor oferite de UE sau BERD, a precizat Igor Dodon. 

Șeful statului a reiterat că banii vor fi folosiți pentru implementarea unor proiecte mari de infrastructură. 

Igor Dodon și Vladimir Putin s-au reîntâlnit în cadrul ședinței lărgite a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg.

Cu o zi mai devreme, președintele a avut o întrevedere cu Patriarhul Kiril, pe care l-a invitat să efectueze o vizită pastorală în Republica Moldova, în anul 2020.

Patriarhul Kirill urma să vină la Chișinău în septembrie 2018, pentru a participa la Congresul Mondial al Familiilor, dar și-a anulat vizita. Patriarhul rus a vizitat Republica Moldova în 2013.

Fluxul de știri
0