CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță face o analiză a pieței creditelor din Republica Moldova în care scoate în evidență tendințele din ultima perioadă: acestea fiind creșterea volumului creditelor în 2019. Reproducem mai jos analiza făcută de Ioniță și publicată de viitorul.org cu precizarea că intertitlurile ne aparțin.
Record pe piața financiară: Moldovenii s-au împrumutat cu peste 50 miliarde de lei
Cât va mai plăti societatea costurile crizei bancare din 2014
Un alt aspect important care descrie cum își revine economia din criză este cum am recuperat noi nominal această prăbușire din 2014-2018. Recuperarea s-a realizat din contul instituțiilor nebancare și creditării persoanelor fizice.
Băncile câștigă tot mai mult teren în fața instituțiilor nebancare
Clienții băncilor: mai mult persoane fizice decât persoane juridice
Al doilea aspect important în analiza recuperării pieței financiare o reprezintă structura clienților. În octombrie 2014 principalul client al instituțiilor financiare erau persoanele juridice, care aveau contractate credite în volum de 43,3 miliarde de lei sau 84% din totalul creditelor. Persoanele fizice pe parcursul anilor nu jucau un rol semnificativ în cea ce privește contractarea creditelor.
Până la criza bancară cota lor reprezenta 14-16% din volumul total de credite. Criza bancară, care a provocat și criza economică nu doar a redus volumul de credite în economie, dar a schimbat esențial și structura lor. Creditele oferite persoanelor juridice în cei 3,5 ani de prăbușire a pieței s-au redus cu 17,6 miliarde de lei sau de 1,7 ori de la 43,3 miliarde de lei în 2014 la 25,7 miliarde de lei în februarie 2018. În prezent asistăm la o revenire lentă a creditării agenților economici de către sectorul financiar, volumul de credite a crescut cu 3 miliarde de lei și a atins nivelul de 28,7 miliarde de lei în octombrie 2019, dar această recuperare reprezintă doar 12% din prăbușirea care a avut loc în 2014-2018.
Locomotiva recuperării sectorului financiar a fost și rămâne persoanele fizice, care și-au crescut în acești 5 ani volumul creditelor contractate de 2,6 ori sau cu 13,4 miliarde de lei, de la 8,3 miliarde de lei în octombrie 2014 până la 21,7 miliarde de lei în octombrie 2019.
Moldovenii dau preferință băncilor, în defavoarea instituțiilor nebancare
Ponderea persoanelor fizice în contractare creditelor crește continuu și a atins nivelul de 43,1% din totalul creditelor oferite de instituțiile financiare și dinamica rămâne în continuare în favoarea persoanelor fizice.
Persoanele fizice continuă să contacteze credite mult mai activ decât persoanele juridice. Unica modificare care s-a făcut observată în 2019 este schimbarea preferințelor în sursa de creditare a persoanelor fizice. Dacă până în 2018 persoanele fizice preponderent se creditau de la instituții nebancare în special companii de micro-finanțare, atunci începând cu 2019 tot mai clar se observă migrația persoanelor fizice către bănci. Prin această se explică și faptul că companiile nebancare în 2019 pentru prima dată de după criza bancară nu și-au majorat cota de piață. Băncile comerciale rapid și-au focusat atenția spre persoanele fizice. Acum se duce o luptă pe viață și moarte pentru persoanele fizice ca clienți a companiilor financiare și după toate aparențele băncile au început să câștige teren în fața companiilor nebancare.