Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fenomen neașteptat pe piața imobiliară: Procurări masive de apartamente cu bani gheață

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
În această vară piața imobiliară a bătut un record fără precedent în istoria Moldovei, anunță economistul Veaceslav Ioniță. În opinia lui, atingerea acestui record a fost posibilă grație moldovenilor care muncesc peste hotare și trimit bani acasă.

CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță anunță că în trimestrul III al acestui an, în Republica Moldova, au fost vândute 8,5 mii de apartamente, dublu față de media din ultimii ani. Din acestea 8,5 mii de apartamente, peste 6 mii au fost vândute în Chișinău.

Dacă până acum, în Republica Moldova, 40% de apartamente erau procurate prin ipotecă, atunci în vara aceasta ponderea apartamentelor procurate prin ipotecă s-a redus la 28%. Altfel spus, 72% din apartamente au fost procurate cu banii pe masă (bani gheață, bani cash, în numerar), cifră record nemaiîntâlnită până acum.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Statul, tot mai hapsân: Iată ce taxe și impozite a ajuns să plătească o familie pe an

În opinia lui Veaceslav Ioniță, cei care puteau mișca piața așa de brusc în sus pot fi doar conaționalii noștri ce muncesc peste hotare, care veniți în această vara au investit masiv în apartamente.

Estimativ, moldovenii care muncesc peste hotare au cheltuit suplimentar în tr. III peste 100 de milioane de euro pentru procurarea de apartamente. Dacă le adăugăm la cele 170 de milioane de euro investiții medii pe trimestru din ultimii doi ani, atunci în tr. III avem investiții în domeniul procurărilor de apartamente de circa 270 de milioane de euro, cifră record pentru Moldova.

Ioniță spune că deocamdată nu este clar scopul acestor procurări record: investiții sau intenția de întoarcere acasă.

Fluxul de știri
0