Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce datorii are Moldova față de „Gazprom” și cine le va achita

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul vicepremier, economistul Alexandru Muravschi, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre datoriile la gaze ale Moldovei față de „Gazprom”.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Rusia și Moldova au convenit asupra prelungirii contractului de livrare gazelor, iar prețul la acest combustibil livrat Moldovei se va reduce de la începutul anului 2020 până la 173 de dolari pentru o mie de cubi. Acesta este rezultatul negocierilor moldo-ruse cu privire la gazele naturale, fapt anunțat marți de către vicepremierul Federației Ruse Dmitri Kozak. Unul dintre subiectele principale discutate în cadrul negocierilor a fost datoria Moldovei la gaze.

Газ - Sputnik Moldova
Întâlnire importantă la Preşedinţie: Este în joc securitatea energetică a ţării

Iar aici există o nuanță pe care Guvernul trebuie să o explice cum se cuvine cetățenilor, consideră economistul Alexandru Muravschi. În cadrul negocierilor, părțile au ajuns la concluzia că problema datoriilor trebuie studiată și, posibil, o anumită parte din datorii ar putea fi inclusă în tariful pe care populația Moldovei îl va achita pentru gaze. Astfel, în acest sezon prețul la gaze pentru Moldova va fi redus, totodată însă în tarif va fi inclus un adaos care va permite ca datoria să fie stinsă treptat.

Ion Chicu a vorbit cu premierul Ucrainei despre livrarea gazelor: Ce răspuns a primit>>>

Este important ca lumea să înțeleagă despre ce datorie este vorba, menționează Muravschi.

„Dacă este vorba de datoria Moldovei din partea dreaptă a Nistrului, care constituie aproximativ 500 de milioane de dolari, cifra nu este mare și nu prezintă o problemă. Dar, s-ar putea să fie vorba de achitarea întregii datorii, inclusiv cea acumulată în stânga Nistrului, care constituie 6,2 miliarde de dolari. În acest caz, dacă suma respectivă va fi inclusă în tariful întreprinderii „Moldovagaz”, înseamnă că toți locuitorii Moldovei vor fi nevoiți, prin intermediul acestui tarif, să achite datoria Transnistriei”, a declarat Muravschi.

De aceea, în opinia economistului, Guvernul ar trebui să prezinte explicații mai detaliate: cine, cum, în ce mod și, principalul, care este datoria pe care o va achita.

Fluxul de știri
0