Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte milioane de dolari a cumpărat BNM în octombrie: Rezervele valutare actuale

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a intervenit și în octombrie pe piața valutară, cumpărând diversă valută ce echivalează cu 15 milioane de dolari. Rezervele valutare ale BNM au sporit și din contul unor împrumuturi și granturi externe.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) constituiau 3 miliarde și 14 milioane de dolari SUA (3 014,03 mil. dolari) la 31 octombrie 2019. 

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Se vor scumpi produsele alimentare în următoarele luni: Prognoza BNM despre inflație

Astfel, activele oficiale de rezervă au crescut cu peste 72 de milioane de dolari în comparație cu 30 septembrie 2019, când acestea însumau 2 miliarde 942 de milioane de dolari americani (2 942,00 mil. dolari).     

Pe parcursul lunii octombrie, BNM a intervenit pe piața valutară internă, cumpărând valută echivalentă cu 15 milioane de dolari, potrivit unui raport al instituției.

La 31 octombrie, BNM avea peste hotare active nete în valoare de 2 miliarde 833 de milioane 720 de mii de dolari (2 833 720,76 USD).

În octombrie, rezervele valutare ale BNM au sporit și din contul unor împrumuturi și granturi acordate de creditorii și donatorii externi.  

La acest capitol, BNM a înregistrat prima tranșă de împrumut în favoarea Ministerului Finanțelor disponibilizată de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macro-financiară: 22,05 mil. dolari SUA (echivalentul a 19,85 mil. euro).

De asemenea, BNM a înregistrat granturi pentru suport bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor din partea Comisiei Europene, în numele UE: 15,94 mil. dolari SUA (echivalentul a 14,35 mil. euro).

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Totodată, BNM a recepționat alte credite și granturi în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale, în valoare de 3,2 milioane de dolari.

Majorarea activelor oficiale de rezervă ale BNM a mai fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 24,39 mil. dolari SUA;  intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 5,02 mil. dolari SUA;  veniturile de la gestionarea rezervelor valutare: 4,05 mil. dolari SUA;  intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit: 3,70 mil. dolari SUA; reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții: 0,76 mil. dolari SUA; alte intrări nete: 0,20 mil. dolari SUA.

Cheltuielile BNM din luna octombrie (diminuarea activelor oficiale de rezervă) se prezintă astfel: plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova - 16,38 milioane de dolari SUA și plățile Ministerului Finanțelor - 5,9 milioane de dolari SUA.

Fluxul de știri
0