Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol anunțat de ANSA: Administratorii piețelor din Chișinău au fost avertizați – Foto

CC0 / Pixabay / Mutinka / Свиньи
Свиньи - Sputnik Moldova
Abonare
Pericolul pestei porcine africane este sporit în Republica Moldova. Acest fapt le-a fost pus în vedere administratorilor piețelor agroalimentare din Chișinău. Ei au fost avertizați să monitorizeze cu strictețe calitatea cărnii de porc ce ajunge pe tarabe.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Pericolul contaminării cu pesta porcină africană planează deasupra Republicii Moldova, iar administratorii piețelor agroalimentare ar trebui să conștientizeze în primul rând situația. 

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Scandalul cartofilor: Belarus a expediat ANSA o listă cu producători marcați cu roșu

Acesta a fost mesajul directorului general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Ela Malai, către administratorii piețelor agroalimentare din Chișinău, pe care i-a convocat în ședință vineri, 15 noiembrie. 

Deoarece carnea de porc proaspătă este comercializată mai mult în piețele agroalimentare, anume administratorilor acestor piețe le revine o responsabilitate sporită în controlul și respectarea regulilor de transportare, recepționare și de comercializare a acestui produs, au accentuat specialiștii ANSA în ședință.

Pretext pentru convocarea întrunirii a servit apariția în apropierea Chișinăului a unui nou focar de pesta porcină africană - în comuna Sărata Galbenă, din raionul Hâncești.

După ce analizele de laborator au confirmat că un porc dintr-o gospodărie țărănească a murit din cauza pestei porcine africane, 30 de porci au fost sacrificați miercuri, 13 noiembrie, în Sărata Galbenă. 

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Pește de proastă calitate importat în Moldova: Ce soluție propune ANSA - Video

La Hâncești a fost convocată ședința comisiei raionale pentru situații excepționale, care a aprobat un plan de acțiuni pentru înlăturarea urmărilor și prevenirea extinderii focarului de pesta porcină. Pe drumul de intrare și ieșire din Sărata Galbenă au fost instalate filtre sanitar-veterinare.

În intervalul ianuarie-septembrie 2019, 138 de tone de carne și produse din carne, 9.540 de subproduse, 30 de tone de pește și 28 de tone de produse lactate neconforme au fost restrase din piețele agroalimentare din Capitală de către inspectorii Direcției municipale Chișinău de siguranță a alimentelor, a anunțat în ședința ANSA șeful instituției menționate, Roman Vengher.

Precizăm că un kilogram de mușchi de porc de calitate superioară costă 90 – 100 de lei la piețele agroalimentare din Chișinău. Alte bucăți de carne de porc, inclusiv cu tot cu os și slănină, se vând la prețuri ce pornesc de la 65 de lei kilogramul.

Vânzările de carne de porc au fost foarte reduse pe parcursul verii și în prima jumătate a lunii septembrie, i-au povestit reporterului Sputnik comercianții dintr-o piață agro-alimentară din Sectorul Botanica al orașului Chișinău.

Свиньи - Sputnik Moldova
Societate
Situație excepțională într-un raion: 30 de porci au fost sacrificați

Cererea cumpărătorilor nu a fost redusă din cauza alertelor oficiale despre multiple focare de pesta porcină africană înregistrate în Republica Moldova, dar din cauza temperaturilor caniculare. Abia către sfârșitul lunii septembrie, când temperaturile au scăzut, carnea de porc a devenit mai solicitată.

Din cauza pericolului de contaminare a porcilor cu pesta porcină, unii gospodari renunță să crească porcine. Din acest motiv, comercianților de carne din piețe le este tot mai dificil să aducă pe tarabe carne de porc de calitate și din surse de încredere.

Proprietara unei afaceri care presupune cumpărarea cărnii de porc și de vită de la producător, tranșarea și comercializarea ei a declarat pentru Sputnik că-și achiziționează marfa de la mici ferme din raionul Orhei, unde nu au fost înregistrate focare de pesta porcină africană la porcii domestici.

În plus, carnea este supusă testelor de laborator la fermă și astfel ar fi exclus, potrivit interlocutoarei, ca un produs contaminat să ajungă pe taraba ei.

Reducerea ofertei poate avea ca rezultat scumpirea cărnii de porc produsă în Republica Moldova, în special către sărbătorile de iarnă. Mai ales că producătorii vor încerca să-și scoată pârleala pentru lunile în care oferta lor nu s-a bucurat de cerere, iar comercianții, ca urmare, vor ridica și ei prețurile.

Anterior, cetățenii au fost avertizați de ANSA să nu încerce să introducă pe teritoriul Republicii Moldova produse alimentare din carne de porc din țările vecine, pentru că acestea vor fi confiscate la frontieră și distruse, „din motivul riscului pe care îl reprezintă”.

Fluxul de știri
0