CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Autoritățile fitosanitare de la Minsk i-au expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) o listă a producătorilor de cartofi alimentari din Belarus.
Pe listă se regăsesc producătorii declarați de partea belarusă „liberi de bacteria Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus”, dar și producătorii ale căror loturi anterioare erau infestate – numele acestora aceștia sunt marcate cu roșu.
ANSA anunță că „va continua prelevarea de probe de la toate loturile de cartofi importați” din Belarus și „își rezervă dreptul de a exclude din Listă producătorii la care va fi depistată bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus”.
ANSA a fost acuzată, pe 23 octombrie, de Consiliului Concurenței (CC) că a provocat, prin acțiunile sale, scumpirea cu 82% a cartofilor în aprilie-mai 2019.
Concluzia CC este că ANSA „a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus, și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import”.
Ca „urmare a acțiunilor ANSA”, pe piață a apărut un deficit de cartofi, explică CC.
În 2018, Republica Moldova a importat 54 de mii de tone de cartofi – pentru material săditor și pentru consum.
Moldovenii consumă câte 93 de kg de cartofi pe an
Potrivit statisticilor oficiale, în Republicii Moldova se consumă anual o cantitate de peste 330 de mii de tone de cartofi – aproximativ 93 de kg pe cap de locuitor.
Producătorii moldoveni de cartofi nu au capacitatea de a produce asemenea cantități - maximul posibilității lor este estimat la 200 de mii de tone.
În 2018, producătorii moldoveni au recoltat în total 175 de mii de tone de cartofi (de pe o suprafață de 19 mii de hectare), cu 13% în scădere față de 2017. De asemenea, o cantitate de 130-140 de mii de tone ar fi produsă anual în gospodăriile casnice ale moldovenilor, au estimat responsabilii din domeniul agriculturii.
La începutul anului 2019, 80% dintre cartofii importați în Republica Moldova au provenit din Belarus, cantitatea lunară fiind de aproximativ 5,9 mii de tone.
Republica Moldova a mai importat în 2019 cartofi din Ucraina, Rusia, Polonia și Turcia.