Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pește de proastă calitate importat în Moldova: Ce soluție propune ANSA - Video

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
După ce a devenit clar că în Moldova se aduce pește cu paraziți, importatorii au fost sfătuiți cum să obțină produse calitative. Autoritatea responsabilă de siguranța alimentelor i-a avertizat pe furnizorii moldoveni că ei răspund de calitate în fața Legii.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Agenții economici moldoveni care importă pește au fost sfătuiți de experții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) să negocieze cu partenerii externi o nouă clauză în contracte. Aceasta ar trebuie să prevadă responsabilitatea exportatorilor de pește pe piața moldovenească pentru livrările de produse necalitative.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Dosar penal: Hering, merluciu și macrou infestat în magazine din Chișinău – Video

În plus, experții ANSA le-au recomandat importatorilor moldoveni de pește ca toate loturile ce intră în Republica Moldova să fie însoțite de certificate cu rezultatele expertizei de laborator efectuate în țara exportatoare sau producătoare.

Calitatea peștelui de import a fost discutată miercuri, 13 noiembrie, în cadrul unei întruniri la ANSA la care au fost invitați reprezentanți ai Asociației Patronale a Subiecților Comerțului Interior „ProBiz”.

În cadrul discuțiilor, directorul general adjunct al ANSA, Ela Malai, a avertizat că Agenția va „întreprinde toate măsurile legale pentru a proteja consumatorii locali de produsele neconforme, în special, de peștele infestat”.

Ela Malai a subliniat că legislația internă și actele normative emise de Uniunea Europeană prevăd că „întreaga responsabilitate pentru calitatea produsului comercializat îi revine agentului economic care a furnizat produsul în rețeaua de comerț”.

Reamintim că, pe 1 noiembrie, organele de drept, în cooperare cu ANSA, au efectuat vreo 15 percheziții la 11 importatori de pește din Chișinău, în cadrul unui dosar penal.

În urma perchezițiilor, loturi însumând peste 300 de mii de kilograme de pește congelat de import au fost declarate suspecte de infestare cu diverși paraziți, după analize de laborator preliminare.

Mostre din aceste loturi de pește au fost expediate pentru confirmarea suspiciunilor la laboratoare din străinătate.

Pește congelat  - Sputnik Moldova
Societate
Val de percheziții în Chișinău, participă SIS: Pește cu paraziți livrat copiilor

Respectivele loturi de pește congelat - hering, merluciu, macrou - a fost importat în vara și în toamna acestui an, prin punctele de trecere Criva, Otaci și Tudora, din țări precum Franța, Insulele Faroe,  Lituania, Marea Britanie, Norvegia și Spania, a precizat Procuratura Generală.

Organele de drept au declanșat perchezițiile după ce au fost sesizate de Guvern. Autoritățile au constatat că, în mare parte, peștele importat care se vinde în Republica Moldova este infestat cu diverși paraziți.

ANSA a constatat în repetate rânduri că pește congelat contaminat a fost livrat și unor instituții școlare și preșcolare, urmând să ajungă pe masa copiilor.

Fluxul de știri
0