Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situație excepțională într-un raion: 30 de porci au fost sacrificați

© Pixabay / beahohlСвиньи
Свиньи - Sputnik Moldova
Abonare
Nou focar de pesta porcină africană la Hâncești, în satul Sărata Galbenă – 30 de porci au fost sacrificați astăzi. La intrarea și ieșirea din sat au fost instalate filtre sanitar-veterinare. A fost convocată comisia raională pentru situații excepționale.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Din cauza pestei porcine africane, 30 de porci au fost sacrificați miercuri, 13 noiembrie, în satul Sărata Galbenă, din raionul Hâncești.

Свиньи - Sputnik Moldova
Societate
Carnea de porc, interzisă la frontieră: Nou focar de pesta porcină în Moldova

Cele 30 de animale au fost sacrificate și înhumate după ce analizele de laborator au confirmat că un porc din respectiva gospodărie țărănească a murit din cauza pestei porcine africane, a precizat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

După ce a fost constatată apariția acestui nou focar de pesta porcină africană, la Hâncești a fost convocată ședința comisiei raionale pentru situații excepționale.

Comisia a aprobat un plan de acțiuni pentru înlăturarea urmărilor și prevenirea extinderii focarului de pesta porcină.

Pe drumul de intrare și ieșire din Sărata Galbenă au fost instalate filtre sanitar-veterinare.

Pentru a proteja porcii de această boală, ANSA le recomandă gospodarilor:

- Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe strada. Pentru dezinfecție, la intrarea în adăpost, puneți о tavă cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică.

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Se vor scumpi produsele alimentare în următoarele luni: Prognoza BNM despre inflație

- Creșteți porci doar în spații îngrădite, pentru ca aceștia să nu intre în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici.

- Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălături provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreți, sub nicio forma nu le dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.

- Nu cumpărați purcei din surse necunoscute, fără certificate eliberate de medicul veterinar.

- Nu folosiți în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că este posibil ca aceasta să fie contaminată de porcii mistreți bolnavi.

Cetățenii sunt avertizați să nu încerce să introducă pe teritoriul Republicii Moldova produse alimentare din carne de porc din țările vecine, pentru că acestea vor fi confiscate la frontieră și distruse, „din motivul riscului pe care îl reprezintă”.

Fluxul de știri
0