Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce Guvern vom avea dacă deputații vor demite Executivul condus de Maia Sandu

© Sputnik / Rodion ProcaȘedința Parlamentului RM
Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Abonare
Ce Guvern vom avea dacă deputații vor demite Executivul condus de Maia Sandu. Ce se va întâmpla după demiterea Guvernului Sandu.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău examinează astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, care a fost înaintată de fracțiunea PSRM din Legislativ. Moțiunea a fost depusă în semn de protest față de decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, prin care a fost schimbat mecanismul de numire a procurorului general.

Potrivit ordinii de zi votată de Biroul Permanent, premierul Maia Sandu a prezentat un raport al activității Guvernului în cinci luni de mandat. Urmează runda de întrebări-răspunsuri, după care câte un deputat din fiecare fracțiune parlamentară va avea dreptul la câte un discurs. După ce se vor încheia discursurile, va începe votarea propriu-zisă a moțiunii de cenzură.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, PSRM, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate.

Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Sandu riscă să cadă: Socialiștii au înaintat în Parlament o moțiune de cenzură

Fracțiunile PAS și PPDA, care fac parte din coaliția de guvernare și care cert nu vor susține moțiunea, au în total 26 de deputați.

Fracțiune PDM, a doua ca mărime în Parlament, cu 30 de mandate, ține în secret decizia luată aseară în cadrul discuțiilor în partid. Președintele PDM, deputatul Pavel Filip, a anunțat doar că democrații vor acționa la ședința de astăzi a Parlamentului ”ca o echipă unită”.

Fracțiunea Partidului Șor, cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea, nu s-a pronunțat asupra votului pe care-l va da astăzi asupra moțiunii de cenzură semnată de socialiști. În Parlament sunt și doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza. Aceștia urmează să spună cum vor vota în cadrul declarațiilor pe care le vor face după runda de întrebări și răspunsuri.

Ce se va întâmpla după demiterea Guvernului Sandu

În cazul în care astăzi în Parlament se vor găsi cel puțin 51 de voturi prim care va fi demis Guvernul condus de Maia Sandu, atunci acest Cabinet va rămâne în funcțiune până la depunerea jurământului de către noul Executiv.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Detalii din Legea Procuraturii votată de Guvern: Cum va fi controlat procurorul general

Potrivit legislației naționale, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, adoptă doar acte cu caracter individual şi normativ necesare pentru administrarea treburilor publice.

Guvernul al cărui mandat a încetat nu este în drept să aprobe şi să prezinte Parlamentului proiecte de legi şi proiecte ale documentelor de politici; să adopte ordonanţe şi documente de politici; să avizeze iniţiative legislative; să numească, să propună pentru numire sau să elibereze din funcţie persoane cu funcţii de demnitate publică ori funcţionari publici de conducere (inclusiv de nivel superior), cu excepţia cazului în care persoana se află în imposibilitate obiectivă de a realiza atribuţiile specifice funcţiei; să-şi asume obligaţii contractuale pentru o perioadă nedeterminată ori pentru o perioadă ce depăşeşte un an sau a căror valoare este disproporţionată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente ori pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă; să încheie tratate internaţionale care atrag obligaţii pecuniare pentru Republica Moldova.

Până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Prim-ministrul interimar nu este în drept să propună Preşedintelui Republicii Moldova remanieri guvernamentale.

Fluxul de știri
0